nedjelja, kolovoza 16, 2009

Poticaje dobila 203 Bošnjaka i samo 74 Hrvata

SARAJEVO - Ovogodišnji poticaji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta koji su se isplatili za 277 poduzetnika, uključujući i pravne i privatne osobe, ponovno su pokazali sustavno zapostavljanje hrvatskih područja u Federaciji, budući da je od spomenutog broja novac u 73 posto slučajeva otišao u pretežno bošnjačka područja. Naime, 203 poduzetnika su Bošnjaci tako da se ponovno postavilo pitanje vraća li se novac poreznih obveznika ravnopravno u područja s hrvatskom većinom koja su inače mnogo agilnija kada je u pitanju punjenje federalnog proračuna. Politika je krivac


Iz svega ovoga vidljivo je kako se nije vodilo računa o teritorijalnoj raspodjeli, odnosno nacionalnom ključu koji je, bez obzira na sve, i dalje nužan u Federaciji. Iako bi se iz ovog natječaja dalo zaključiti da su hrvatski obrtnici i gospodarstvenici nepoduzetni, dugogodišnja praksa na terenu pokazuje suprotno. Naime, više je nego jasno da upravo županije s hrvatskom većinom pune federalni proračun u većoj mjeri nego ostale. “Ovo je samo jedan u nizu pokazatelja kako su područja s hrvatskom većinom kada je u pitanju financijska skrb Federacije zapostavljena”, naglašava predsjednik Kluba hrvatskog naroda u federalnom Domu naroda Josip Perić, upozorivši da je došlo vrijeme da se stvari pođu radikalizirati u smislu postavljanja pitanja ustroja i odnosa unutar Federacije. “Komentirati ovakve natječaje nema smisla. Zbog toga treba nastupiti agresivnije da bi se došlo do minimuma ravnopravnosti”, ističe Perić koji smatra da je upravo razjedinjena hrvatska politika glavni krivac za stanje u kojem se Hrvati nalaze. Sve dok se ne definira zajednički nastup hrvatskih stranaka, barem kada je u pitanju federalna razina vlasti, ovakve stvari će se i dalje događati. Bez strategije koja bi obuhvatila gospodarski razvoj županija s hrvatskom većinom, Perić kaže da nema niti nade da će poticaji početi stizati i u ove krajeve.


Federacija-tamnica


Članica Predsjedništva HDZ-a 1990. i zastupnica u federalnom Parlamentu Slavica Josipović za naš je list potvrdila kako uskoro očekuje rezultate svih natječaja, odnosno prikaz transferiranih sredstava, između ostalog i za poticaje obrtu. Ovo je pitanje pokrenula potaknuta informacijama da se sredstva u najvećoj mjeri prebacuju u većinska bošnjačka područja te je upozorila kako svako ministarstvo novac dodjeljuje po vlastitim kriterijima. Federacija je postala tamnica za hrvatski narod, smatra ona, što obrazlaže činjenicom da se sredstva namijenjena gospodarskom razvoju troše neravnomjerno. “Otkada postoji Vlada i proračun, novac se ne raspoređuje na pravedan način, posebno kada su u pitanju područja na kojima žive Hrvati”, istaknula je Josipović, navodeći primjere područja na koje je nužno uložiti sredstva za održivi razvoj i povratak. Navodi da neravnopravnost u raspodjeli novca ima za cilj potpuno slabljenje županija, što bi vodilo njihovom ukidanju. S druge strane, jučer nismo uspjeli doći do federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Velimira Kunića kako bi dobili komentar na ovakvu situaciju.

Piše: Dario Pušić /dnevni-list.ba