srijeda, kolovoza 05, 2009

Dodik optužio reisa Cerića da “igra opasnu igru”

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da se poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić nezaustavljivo upliće u politiku i pokušava dati svoj pečat političkoj aktivnosti Bošnjaka u BiH, a posljednjim posjetima i Bošnjaka u regiji.


Komentirajući najavljenu posjetu Cerića Republici Kosovo, Dodik je rekao da BiH nije priznala Kosovo i da u tom pogledu Cerić, koji se zalaže za BiH, treba da poštuje odluke tijela BiH.

«Ovo je još jedan dodatak destabilizaciji područja. Očigledno je da političari u Sarajevu nemaju snage ili neće da odu na Kosovo zbog političkog konteksta, ali koriste svog ideologa koji se zove Mustafa Cerić da to urade na taj način», kazao je Dodik, dodavši da je jasna uloga Cerića u islamizaciji i da su njegovi stavovi politički stavovi o položaju Bošnjaka muslimana u BiH, a ne samo vjerski.

- Nismo mi naivni. Kosovo nije priznato zbog stava RS. Bošnjaci bi svi «pojurili» istog trenutka da priznaju Kosovo, bez obzira na činjenicu da se Srbija u svom položaju i statusu u UN poziva na relevantne odluke Vijeća sigurnosti UN, a ne na pojedinačnu odluku takozvanih kosovskih tijela , naglasio je Dodik.

«Opasna igra»

On smatra da Cerić «igra opasnu igru» vezano za pokret panislamizam, čiji je on dio, a koji se zasniva na jačanju uloge islama u civilnim poslovima o čemu je pisao i Alija Izetbegović u svojoj Islamskoj deklarciji .

- Cerić je bio blizak suradnik Izetbegovića i moramo biti svjesni te uloge. Političke izjave koje je dao Cerić govore o onome što se zove politički islam, gdje je on preuzeo aktivnu ulogu u definiranju političkih stavova u vezi sa BiH i regijom, kazao je Dodik

On je dodao da je Cerić pokušao da Europi proda neku priču o europskom islamu, ali da očigledno u posljednje vrijeme nije baš nešto omiljen u europskim krugovima , što može da znači da je na neki način pročitan u Europi.

- Cerić će nastaviti da igra tu negativnu ulogu, za razliku od Katoličke i Srpske pravoslavne crkve, koja je apsolutno posvećena aktivnostima u oblasti vjere, istaknuo je Dodik.


Ugrožena prava Bošnjaka

Mustafa efendija Cerić nedavno je posjetio Sandžak gdje je izjavio da su vjerska prava muslimana u Srbiji jako ugrožena , kao i Tursku gdje je rekao da je ovo "vrijeme bošnjačkog i bosanskog buđenja" usprkos pritiscima sa svih strana, pa i iz Bruxellesa da muslimani nisu vrijedni povjerenja kada je riječ o slobodi kretanja.

Nakon ovih posjeta, Cerić je danas počeo posjetu Kosovu gdje će se sastati s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdijuom i kosovskim muftijom Naimom Trnavom, a posjett iće i spomen-kompleks prvog komandanta albanske OVK Adema Jašarija. U priopćenju iz Islamske zajednice u BiH navodi se da će Cerić «posjetiti Republiku Kosovo».

5.8.2009.
Srna/Pincom.info