ponedjeljak, kolovoza 24, 2009

BiH zbog krize tone u živo blato

SARAJEVO - Šef Misije MMF-a u BiH Costas Christou uputio je pismo dužnosnicima BiH u kojemu im je čestitao na uspješno usvojenim rebalansiranim proračunima za 2009. godinu te odlukama koje je donijelo Vijeće ministara, a što je bio preduvjet za dobivanje prve tranše iz stand-by aranžmana s MMF-om. Emir Silajdžić, pomoćnik federalnog ministra financija, smatra kako se ovdje radi o podršci od MMF-a, ali ostalo je još dosta posla. “Trenutačno se radi o ocjeni primarne bilance županija, odnosno hoće li projekcija njihovih rebalansa ispuniti očekivanja MMF-a po zadanim parametrima. Završili smo šest županija, četiri još uvijek čekamo”, kazao je Silajdžić. Pismo namjere

On je istaknuo kako se čekaju rebalansi HNŽ-a, ZDŽ-a, BPŽ-a, ali ministarstvo nije zadovoljno ni rebalansom SŽ-a. “To se čeka do 31. kolovoza, kada sve ide u MMF. Ukoliko se sve ne završi, tada je odluka isključivo na njima, mogu prihvatili smanjenja i s drugih pozicija, ali i ne moraju”, rekao je Silajdžić. On je pojasnio kako se ovdje radi o uvjetima iz pisma namjere koje je upućeno MMF-u, a ne o bilo kakvim zakonima. “Jedino je pismo namjere relevantno, odnosno ono što smo se u njemu obvezali uraditi u fiskalnom području. Sve stavke jasno su precizirane i od toga nema odstupanja”, naglasio je Silajdžić. Prema tome, MMF ne zanimaju nikakvi zakoni, kako što je zakon o uštedama, na kojem Ministarstvo financija nije ni radilo. “Mi smo radili Interventni zakon, a ne zakon o uštedama. Sve to izazvalo je veliku konfuziju i dezorijentiranost”, kaže Silajdžić. On je slikovito rekao kako je situacija sa županijama poput grudve koja se polako pretvara u lavinu. Treba naglasiti kako je rebalans Federacije uzaludan u slučaju da samo jedna županija ne izvrši rebalans cijela stvar bi mogla pasti u vodu.

Brojna prepucavanja

“Moram priznati kako nisam optimist, nisam u nekoj euforiji oko cjelokupne situacije”, ustvrdio je Silajdžić. Dodaje kako je na brojnim sastancima sa sindikatima uvidio kako oni nisu dobro informirani. Zapitao se jesu li smanjenja od deset posto toliki problem u odnosu na moguća otpuštanja 20 do 30 posto ljudi.
Osim toga, Federalno ministarstvo financija održalo je 12 sastanaka sa županijskim premijerima, gdje su ih upoznali s cijelom situacijom. “Sve dok traju brojna prepucavanja mi tonemo sve dublje u živo blato”, naglasio je Silajdžić. Čini se kako se kraj sapunice oko rebalansa proračuna i ispunjenja uvjeta iz pisma namjere ne bliži kraju iako bi od ovog mogla ovisiti sudbina cijele Federacije, ali i države.

Financijska analiza

Silajdžić je naglasio kako se mora raditi na smanjenju administracije i broja ministarstava. Isto tako, ponovio je kako je većina zakona donošena bez ikakve financijske analize. “Trenutačno naš proračun nije ništa drugo do socijalni fond”, smatra Silajdžić. Dodao je kako su u Ministarstvu financija radili bez ikakvih političkih primjesa, potpuno stručno i ekspertno s aspekta financija.

Sredstva za županije


Federalna Vlada uradila je i projekciju raspodjele sredstava županijama, koja neće početi bez suglasnosti Ministarstva financija, odnosno dok se ne utvrdi jesu li se ispunili uvjeti MMF-a. “Druga tranša kompletno bi trebala ići županijama, i to oko 123 milijuna maraka”, rekao je Silajdžić.

Piše: Dragan Bradvica/ dnevni-list.ba