nedjelja, kolovoza 16, 2009

Mladi liberali: Reis potiče ksenofobiju i islamofobiju

SARAJEVO - Mladi liberali BiH osuđuju izjavu reisu-l-uleme Mustafe Cerića na otvorenju džamije u Maglaju, navodeći u priopćenju da je on, iskrivljujući povijesne činjenice, optužio "sultana u Bruxellessu zbog neukidanja viza i slobodnog putovanja Europom samo zato što je riječ o muslimanima".


"U sekularnoj zemlji nije reisovo da se bavi europskim integracijama, već da se brine o dušama vjernika. Bošnjački narod, kao europski manjinski narod, nema nikakve osnove upirati prstom u Bruxellesws, već u Sarajevo, prema političarima koje je sam izabrao", navodi se u priopćenju.


Dodaje se kako cilj njihovog reagiranja nije napad na reisa, već naglašavanja da je on samo produžena ruka političara u Federaciji BiH.


"Uvaženi reis već duže vrijeme u BiH potiče ksenofobiju prema strancima, a u Europi islamofobiju prema bosanskim muslimanima. Radi se o tome da njegova izjava znači - nisu vam ukinuli vize samo zato što ste Muslimani . Izražavamo žaljenje što je ovom izjavom zasjenjeno otvorenje džamije, i što je ovaj događaj iskorišten kao paravan promicanja optuživačke i nacionalističke retorike i mržnje prema drugom", navodi se u priopćenju Mladih liberala.


16.8.2009.
Pincom.info