nedjelja, kolovoza 23, 2009

Glavni mason u BiH je doktor iz Brčkog

BRČKO - U posljednje vrijeme pojedini mediji pišu o masonskoj organizaciji Slobodni zidari ili, kako je i drugačije nazivaju, Velika masonska loža BiH, nagađajući gdje je smješteno njeno sjedište, kao i to ko je Veliki majstor, odnosno osoba koja je na čelu Velike lože u BiH.

Tragajući za tim podacima, otkrili smo da Velika masonska loža BiH ima sjedište u Brčkom na adresi Aleksandra Nikolića 2 i da je registrirana kao udruženje građana, te da je na čelu lože ugledni 51-godišnji Brčak po zanimanju doktor, koji predaje na nekoliko fakulteta u našoj zemlji i inozemstvu. Osim njega, u loži se nalazi još nekoliko uglednih Brčaka, piše Avaz.

Velika loža BiH, kako stoji i na službenom webu ove organizacije, je u dugom vremenskom periodu bila previše zatvorena za javnost.

- Postojala je politika da se ne vode rasprave preko medija niti pak da se korigiraju greške koje se u tim medijima pojavljuju. Kao rezultat, mnogi ljudi su stekli pogrešnu percepciju o tome šta je to slobodno zidarstvo i čime se zapravo slobodni zidari bave. Slobodni zidari Zapada, posebno u Engleskoj, postali su ponovo otvoreni s namjerom da uklone mitove koji su se godinama taložili. U sadašnjem vremenu, slobodni zidari se ohrabruju da govore o slobodnom zidarstvu u krugu svoje obitelji, s prijateljima i kolegama - stoji između ostalog na webu Velike lože BiH.

Inače, Velika loža je prije tri godine zvanično osnovana i po zakonskim propisima registrirana u našoj zemlji, te je nakon 60-ak godina ponovo uspostavljena masonska organizacija u BiH. Po masonskim pravilima, imena Velikog majstora i članova se drže u strogoj tajnosti.

Prema dostupnim informacijama, prije deset godina uslijedio je povratak slobodnih zidara u BiH i to zahvaljujući Velikoj loži Austrije, koja je uspostavila deputantsku Ložu Lux Bosniae, a u čemu je pomogla i masonska organizacija iz Slovenije.

Špekulira se da su u BiH djelovale tri nacionalne masonske lože, bošnjačka, srpska i hrvatska, te da je do ujedinjenja došlo prije tri godine i to baš zahvaljujući Velikom majstoru koji je sada na čelu ove organizacije. Prvi put masoni su se u BiH pojavili u vrijeme Austro-Ugarske monarhije.

23.8.2009.
Pincom.info