utorak, kolovoza 04, 2009

Hrana u BiH dvostruko skuplja nego u Europi

SARAJEVO – Cijene osnovnih živežnih namirnica u našoj zemlji poskupljuju prilikom svake nove pošiljke koja stiže u BiH. Stoga ne treba čuditi da smo došli u situaciju da je hrana dvostruko skuplja nego u zemljama Europske unije, u kojima je standard višestruko bolji nego u BiH.
Ove informacije ima i Udruženje za zaštitu interesa potrošača BiH, čiji tajnik Mensud Lakota smatra da su na sceni tiha poskupljenja, koja je čak i statistički nemoguće pratiti, a cijene se korigiraju gotovo svakog mjeseca. “Strani lobiji, u sprezi s domaćim vlastima, nastavili su svoju dobro znanu politiku udara na naše građane. Sadašnji standard bh. građana je kudikamo manji od onoga iz prošle godine”, istaknuo je Lakota.

Tiha poskupljenja

On navodi kako kod tihih poskupljenja cijene proizvoda skaču do 5 feninga, ali u BiH imamo situaciju s mlijekom i mliječnim proizvodima, koji su samo u proteklih nekoliko mjeseci poskupjeli za 15 posto.
“Pored mliječnih proizvoda, i ostali osnovni proizvodi kao što su brašno, ulje i maslac bilježe rekordne cijene u odnosu na, primjerice, zemlje okruženja”, kazao je Lakota. Kako bi se napokon stalo na kraj ovakvim stvarima, potrebna je aktivnija uloga države, koja do sada nikada nije pokazala interes da zaštiti svoje građane. Lakota ističe kako se s jedne strane dopušta nekontrolirani uvoz proizvoda iz inozemstva, dok se s druge strane radi sve kako bi se uništila domaća proizvodnja. “Osoba koja ima plaću 500 maraka, čak 80 posto te plaće troši na osnovne živežne namirnice. Sve ovo je katastrofa i vodi nas u još dublju propast”, kategoričan je Lakota.

Rast cijena goriva

Glavni uzrok poskupljenja proizvoda u BiH u najvećem broju slučajeva je poskupljenje naftnih derivata. Kako je gorivo nedavno ponovno poskupjelo, Lakota smatra kako nećemo dugo čekati da poskupe i ostali proizvodi. “Vrlo brzo će trgovci ukalkulirati nove cijene goriva u svoje kalkulacije, te izvršiti novi udar na građane”, naglasio je Lakota. Gotovo je nevjerojatno da se ovakve stvari događaju u vrijeme velike financijske krize, kada veliki broj građana ostaje bez posla, smanjuju se plaće i naknade, a zbog toga ogroman broj građana pada u sve dublje siromaštvo.

Kontrola naftnog tržišta nužna

Mesud Lakota se osvrnuo na česta poskupljenja naftnih derivata u našoj zemlji, za koja smatra da su skandalozna. “Kada je barel nafte prelazio 140 dolara po litri, i sada kada je oko 60 dolara, cijene goriva razlikuju se u 10 feninga. Tu nema nikakve logike, a iz svega je jasno kako naftno tržište kontroliraju distributeri koji mogu raditi što god hoće”, rekao je Lakota. Ova problematika u našoj zemlji aktualna je već dugo vremena, razna udruženja potrošača, kao i sami građani, mnogo puta su apelirali na domaće vlasti da se uhvate u koštac s ovim stvarima, međutim, to se nikada nije dogodilo. “Sve je to začarani krug, nema nikakvih pomaka naprijed te se čini kako nikoga u institucijama vlasti problem naftnog tržišta ne zanima previše”, navodi Lakota. Tijekom jučerašnjeg dana nismo uspjeli doći do federalnog premijera Mustafe Mujezinovića, kako bi i on dao svoj stav o ovome problemu, odnosno aktivnosti koje Vlada FBiH planira primijeniti kako bi se stalo na kraj problemima tržišta u Federaciji.

Nelogično tržište

Cijeli problem nelogičnog tržišta u BiH mogao bi se riješit sustavnim praćenjem i radom izabranih predstavnika vlasti. “Tako nešto nikada se nije dogodilo. Sve što oni rade jest uvođenje raznih poreza, akciza, kako bi mogli namiriti preglomaznu administraciju”, ističe Lakota. Iako je naše tržište prepuno raznih interesnih skupina, monopolista, najveći problem predstavlja upravo nelogičnost tržišta. U skladu s tim, nevjerojatan je podatak kako su osnovne živežne namirnice u BiH dvostruko skuplje nego u zemljama EU-a, dok je alkohol dvostruko jeftiniji nego u zemljama EU-a!?

Piše: Dragan Bradvica/ dnevni-list.ba