četvrtak, kolovoza 20, 2009

Špirić: Bošnjaci vode ka podjeli BiH!?

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH nije u četvrtak postiglo konsenzus o imenovanju direktora triju državnih institucija - Direkcije za europske integracije BiH, Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) te Regulatorne agencije za komunikacije.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić pojasnio je na konferenciji za medije po okončanju sjednice da konsenzusi nisu postignuti za imenovanje triju kandidata na mjesta ravnatelja u spomenutim institucijama te će ti prijedlozi ići na usaglašavanje u Vijeće ministara BiH.

Šest "za" i četiri glasa "protiv"

Riječ je o Lidiji Topić, koja je na natječaju u organizaciji Agencije za državnu službu BiH ostvarila najveći broj glasova za mjesto ravnateljice Direkcije za europske integracije, Zoranu Tegeltiji kandidatu za direktora UNO te Kemalu Huseinoviću, kandidatu za prvog čovjeka RAK-a.

Za sva tri kandidata na sjednici je bilo šest "za" i četiri glasa "protiv".

"Bošnjački ministri su zahtijevali da se izjašnjavanje o imenovanju kandidata na ta mjesta odgodi, ali to je sve kupovina vremena što nije dobro za BiH. Na ovakav se način daje najbolji doprinos klasičnoj trodjelnoj podjeli ove zemlje", istaknuo je Špirić.

Kazao je da će ponovna izjašnjenja o imenovanju direktora u tri spomenute institucije ministrima biti ponuđena već na sljedećoj sjednici VM-a.

"Mnoge maske trebaju pasti. Ako postoje teze o svebošnjačkom, svesrpskom i svehrvatskom jedinstvu, što će nam onda politički pluralizam. Imam osjećaj da mnogi ovdje prave konfuziju da bi se zadržala snažna arbitražna uloga međunarodne zajednice, ne shvaćajući da time čine veliko zlo ovoj zemlji i njenim građanima", prokomentirao je Špirić.

Zašto su Bošnjaci protiv

S druge strane Stranka za BiH u posebnom je priopćenju pojasnila zašto su njezini ministri glasovali protiv izbora ravnatelja državnih institucija. Takav postupak, navode, bio je neminovan iz nekoliko razloga:

Tvrdi se da je imenovanjima od Vijeća ministara BiH u zadnjih nekoliko godina narušena proporcionalna nacionalna zastupljenost rukovodnog kadra u institucijama BiH, čime se ugrožava princip utvrđen u Ustavu BiH da funkcionari imenovani na položaje u institucijama BiH u pravilu odražavaju sastav naroda Bosne i Hercegovine.

"Prilikom imenovanja ili davanja suglasnosti na imenovanja koje se daje na imenovanja od Vijeća ministara, moraju se ispoštovati kriteriji proporcionalne nacionalne zastupljenosti i ispraviti nastali neopravdani debalans u nacionalnoj zastupljenosti u rukovodnim strukturama u institucijama BiH", stoji u priopćenju stranke te se naglašava se da je potrebno pripremiti pregled institucija u kojima imenovanja obavlja ili suglasnost daje Vijeće ministara BiH, te izvršiti rangiranje tih institucija prema njihovom značaju i objektivnim kriterijima.

Na osnovu toga nužno se dogovoriti o kadrovskim pitanjima unutar Vijeća ministara za naredni period, tvrde u ovoj stranci, a slična stajališta ima i druga najjača bošnjačka stranka SDA.

Vijeće ministara mora prestati kršiti Ustav

Naime, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić razgovarao je u četvrtak s prvim zamjenikom visokog predstavnika Raffijem Gregorianom i tom prilikom ponovio zabrinutost SDA zbog kontinuiranog i svjesnog kršenja Ustava Bosne i Hercegovine u procesu imenovanja čelnika institucija iz nadležnosti Vijeća ministara.

20.8.2009.
Fena/Pincom.info