srijeda, kolovoza 26, 2009

Hercegovinu žele potpuno izolirati i preusmjeriti novu autocestu

MOSTAR - Na sjednici Vlade Federacije BiH u četvrtak će se naći nacrt dokumenta koji je pripremilo Ministarstvo prostornoga uređenja, a kojim je predviđena dugoročna opstrukcija početka gradnje dijela cestovnoga pravca na koridoru Vc u dijelu Hercegovine između Mostara i Počitelja, čime bi hercegovačko središte duže ostalo prometno izolirano od BiH i veze s Hrvatskom i velikim europskim prometnicama.

Dokument nacrta prostorne osnove prostornoga plana područja posebnih obilježja od značenja za Federaciju BiH autoceste na koridoru Vc za razdoblje od 2008. do 2028., kao što to pokazuje i vremensko razdoblje, predviđa revidiranje već usuglašenog dijela cestovnoga koridora zbog dviju navodno spornih točaka kod naselja Blagaj kod Mostara i mjesta Počitelj.

Nova trasa bi u cijelosti zaobišla mjesta Dračevice, Gnojnice, Opine i Blagaj te se spojila s cestom Mostar - Nevesinje, otkuda bi preko Rotimlje bila usmjerena prema jugu BiH. Ova strategija dio je bošnjačkih planova o prometnoj izolaciji Hercegovine i Mostara jer pomicanje trase i izgradnja petlje i obilaznica znači vraćanje na početak svih predistražnih radova i stručnih studija na ove dvije dionice Mostar sjever i Mostar jug u dužini od 16 kilometara te Mostar jug do Počitelja dugoj 20 kilometara, piše Večernji list.

Radi se o najmanje četiri godine odgode zbog izrade potrebnih studija od ekonomske opravdanosti, do utjecaja na okoliš, kao i snimanja cijeloga terena i utvrđivanja nove trase. Procjenjuje se da bi vraćanje na početak svih radova državu stajalo čak 19 milijuna eura jer su toliko, naime, procijenjeni pripremni radovi. Usto, država BiH već je dala jamstva za kreditna zaduženja za izgradnju ovih dionica autocesta za što će se plaćati kamate, a novac neće biti iskorišten.

Ova opasna i politikantska igra, kojoj je cilj stvoriti pritisak i u konačnici pokušati od Neuma stvoriti luku prema kojoj treba usmjeriti brzu cestu, jer nikada nije ratificiran sporazum o luci Ploče, još uvijek je aktualna a uz nju se vežu i planovi za izlazak na otvoreno more i protivljenje izgradnji Pelješkoga mosta.

26.8.2009.
Pincom.info