srijeda, kolovoza 19, 2009

Bošnjaci traže sva tri mjesta u državnim agencijama

SARAJEVO - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak bi trebalo izabrati direktore tri državne institucije - Direkcije za europske integracije, Uprave za indirektno oporezivanje i Regulatorne agencije za komunikacije.

Međutim, izgleda kako će direktorske fotelje u ovim institucijama i dalje ostati prazne jer u Stranci demokratske akcije tvrde da će, ukoliko Vijeće ministara ove pozicije ne dodijeli Bošnjacima, zaustaviti sva preostala imenovanja rukovodilaca državnih institucija. U SDA obrazlažu kako su tri navedene pozicije i dosad bile bošnjačke, te da, za razliku od ostalih, ne smiju biti predmet političke pogodbe.

- Ukoliko Bošnjaci ne budu imenovani na ove tri čelne pozicije, bojim se da će doći do potpune blokade u izboru bilo koje čelne pozicije. Mi ćemo sukladno, u dogovoru sa SBiH, znati odgovoriti na sva ta neprincipijelna djelovanja gospodina Špirića, kaže Šemsudin Mehmedović, potpredsjednik SDA.

Istovremeno, u SNSD-u kažu da će težiti zauzimanju čelnog mjesta u Upravi za indirektno oporezivanje, dok bi, nastavljaju, HDZ-u prepustili direktorsko mjesto u Direkciji za europske integracije, s čim se slaže i sam HDZ. Za Bošnjake bi, planiraju u SNSD-u, bilo ostavljeno direktorsko mjesto u Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Međutim, od tri moguća Bošnjaka, o ovom pitanju u četvrtak će se izjašnjavati samo jedan – Safet Halilović, budući da je ministar odbrane Selmo Cikotić potvrdio da neće prisustvovati sjednici, a, kao što je poznato, kandidat SDA za ministra sigurnosti još nije potvrđen.

- Očekujem da se gospodina Halilović ponaša u skladu sa ranije dogovorenim principima i ne očekujem da djeluje suprotno interesima Bošnjaka - kazao je Mehmedović.

Ministar Halilović, međutim, nije želio komentarati nadolazeću sjednicu Vijeća ministara, tako da će tek u četvrtak biti poznato hoće li ukupno 11 direktorskih i zamjeničkih fotelja državnih institucija i dalje ostati upražnjeno.

19.8.2009.
Pincom.info