četvrtak, kolovoza 20, 2009

Popis pučanstva 2011. godine s pitanjima o vjeri i naciji

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH većinom glasova utvrdilo je na sjednici održanoj u četvrtak u Sarajevu Prijedlog zakona o popisu pučanstva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine.

Protiv predloženog zakona bili su bošnjački članovi Vijeća ministara BiH. Za njih je sporno upisivanje podataka o etničkoj pripadnosti i maternjem jeziku.

Predlagač, Agencija za statistiku BiH, dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Primjena od 2014. godine


Vijeće ministara donijelo je zaključak da se rezultati popisa primjenjuju od izbora 2014. godine.


Predloženim zakonom utvrđeno je da će popis biti proveden u razdoblju od 1. do 15. travnja 2011. godine, prema stanju na dan 31. ožujka 2011. godine u ponoć, što je i referentni datum popisa.

Popis je jedna od najsloženijih statističkih aktivnosti koja zahtijeva velika financijska sredstva, posebnu organizaciju za pripremu i provođenje popisa. Popis pučanstva je uvjet za europske integracije, jer EU neće primiti nijednu državu u svoje članstvo, a da se ne zna koliko ona ima stanovnika.

Pristupni fondovi se također vežu za broj stanovnika. Cilj svakog popisa je da se osiguraju neophodni podaci o pučanstvu, njegovom broju, teritorijalnom rasporedu i sastavu i tako registriraju promjene u proteklom razdoblju. U podatke o stanovništvu prilikom popisa, uz osnovne osobne podatke, bit će uključeni i državljanstvo, etnička/nacionalna pripadnost, materinji jezik, vjeroispovijest, invalidnost, informacije o zaposlenosti, mjesto stalnog boravka, podatci u vezi s izbjegličkim ili statusom raseljenih osoba, kao i pitanje o tome imaju li takve osobe namjeru vratiti se u mjesto odakle su raseljena.

Za provedbu ovog zakona u razdoblju od 2009. do 2013. godine bit će potrebno osigurati sredstva u iznosu od 42.625.603,00 KM, od kojih najviše u 2011. godini - 31.364.836,00 KM.


HDZ1990 podržava donošenje Zakona

Među prvima je na ovu odluku Vijeća ministara reagirao HDZ1990, stranka koja podržava donošenje Zakona o popisu stanovništva kao nužne pretpostavke za funkcioniranje svake uređene države i kao uvjet postavljen za europski put BiH.

«Pri tome smatramo da zakon treba uključiti i jezičnu, vjersku i nacionalnu odrednicu popisanih», stoji u priopćenju ove stranke.

- S obzirom na ratne migracije, progone i etničko čišćenje stanovništva, a da Anex VII. Daytonskog mirovnog sporazuma o povratku nije proveden do kraja, smatramo da se u Zakon o popisu treba ugraditi odredba da će se rezultati novoga popisa stanovništva početi primjenjivati kao temelj za nacionalnu strukturu državnih institucija tek nakon donošenja novoga Ustava BiH s novom administrativno-teritorijalnom organizacijom, a do tada da se i dalje koriste rezultati popisa iz 1991. godine, kažu u «devedesetki», uz ocjenu da će se ministar HDZ 1990 u Vijeću ministara BiH Rudo Vidović i zastupnici u oba doma Parlamentarne skupštine ponašati u skladu s ovim stajalištima.

20.8.2009.
Pincom.info