četvrtak, kolovoza 20, 2009

Odgođeno poništenje prodaje Aluminija

MOSTAR- Iako je na jučerašnjoj sjednici federalna Vlada trebala donijeti konačnu odluku o poništenju natječaja za prodaju 88 posto državnog kapitala u mostarskom gigantu Aluminiju, ovo je pitanje ipak ostavljeno za neke od idućih sjednica. Kako smo doznali od naših sugovornika iz Vlade, hrvatski ministri su se jučer usprotivili ovakvoj odluci, jer se uopće ne predviđaju idući koraci u prodaji državnog kapitala uz Aluminiju. Bez plana nema daljnjih koraka


Oni su stoga uspjeli uvjeriti svoje bošnjačke kolege da se ovo pitanje prolongira sve do onog trenutka kada će se definirati idući koraci, odnosno paket rješenja za prodaju državnog kapitala u ovoj prosperitetnoj tvornici. Naime, hrvatskim je ministrima nedopustivo da se sadašnji natječaj poništi bez plana idućih koraka, što bi u praksi značilo donošenje načina raspisivanja novog natječaja. “Hrvatskim je ministrima bilo nedopustivo da se natječaj poništi bez najave i definicije idućih koraka”, kazao je naš izvor. Kažimo kako je Povjerenstvo za prodaju 88 posto kapitala Aluminija prvo predložilo poništenje natječaja za prodaju državnog kapitala u ovoj tvornici jer je rok sporazuma između Vlade i Aluminija istekao počekom svibnja. S druge strane, također je, prema objašnjenju ovog povjerenstva, istekao i rok važenja ponude prvorangiranog ponuđača za Aluminij (konzorcij Glencore-Feal-Dalekovodi, op.a.). ipak naši sugovornici kažu kako je sasvim izvjesno da će se natječaj poništiti, ali je do tada nužno donijeti nova rješenja za nastavak privatizacije.


Mjere štednje


Vlada Federacije BiH je na jučerašnjoj sjednici također verificirala više odluka kojima se, u skladu sa Zakonom o ostvarivanju ušteda, privremeno reguliraju pitanja plaća i naknada koje nemaju karakter plaća proračunskih korisnika. Ove odluke odnose se na izabrane dužnosnike, nositelje izvršnih funkcija i njihove savjetnike u institucijama vlasti Federacije BiH i državne službenike i namještenike u tijelima uprave, tužiteljstvima, pravobraniteljstvima i svim drugim institucijama i ustanovama koje se financiraju iz proračuna. Donesena je odluka kojom je federalni ministar pravosuđa Feliks Vidović ovlašten da potpiše Aneks kolektivnog ugovora za službenike tijela uprave i sudske vlasti u FBiH od 23. srpnja ove godine.

dnevni-list.ba