utorak, kolovoza 25, 2009

BiH se odreklo 40.000 osoba

MOSTAR – Više od 40 tisuća osoba podrijetlom iz naše zemlje odreklo se bh. državljanstva. “Zaključno sa 17. srpnja ove godine bh. državljanstva su se odrekle 40.643 osobe. Ukoliko naš državljanin dobije državljanstvo druge države on se prema zakonu ne treba odreći našeg državljanstva, ali to traže neke od tih zemalja. Uglavnom je to razlog”, potvrdila nam je Zorica Rulj iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Brojka nije konačna

Odricanje se plaća 800 maraka u BiH, a u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i više. Morbidno zvuči podatak da je država time “zaradila” više od 32 milijuna maraka. Manje košta nabava opreme za izdavanje biometrijskih putovnica. Državljanstvo neke druge zemlje uzeo je još veći broj Bosanaca i Hercegovaca budući da ima i zemalja koje ne traže odricanje od bh. državljanstva. Primjer za to su zemlje bivše Jugoslavije, ali i SAD tako da sigurno nekoliko stotina tisuća bh. državljana putuje s putovnicom druge zemlje. Najviše osoba koje su se odrekle svog bh. državljanstva uzelo je njemačko i austrijsko državljanstvo. Austrijske vlasti jučer su objavile podatak kako je 771 osoba podrijetlom iz BiH samo u prvoj polovici ove godine uzelo njihovo državljanstvo, a “na čekanju” je još nekoliko tisuća.

Najviše Hrvata

Uglavnom se radi o osobama koje su napustile našu zemlju tijekom rata. Riječ je većinom o Hrvatima iz bosanske Posavine kojih je prije rata u tom dijelu BiH živjelo više od 130 tisuća.

Piše: Predrag Zvijerac /dnevni-list.ba