četvrtak, kolovoza 27, 2009

Hrvati većina samo u Agenciji za antidoping kontrolu i u Institutu za akreditiranje

SARAJEVO - BANJA LUKA - Ukupan udio Bošnjaka u čelnim strukturama u svim institucijama BiH iznosi 42,86 posto, proizlazi iz informacije koju je Vijeće ministara usvojio u travnju ove godine.

Naime, prema toj informaciji, od 383 osobe na rukovodećim pozicijama, 163 su Bošnjaci, 113 su Srbi, što čini 29,50 posto, 93 su Hrvati, odnosno 24,28 posto, dok je 12 rukovoditelja iz reda ostalih, a dvoje je neopredijeljeno.

Institucije u kojima Bošnjaci imaju natpolovičnu i dvotrećinsku većinu na rukovodećim pozicijama su ujedno i najznačajnije državne institucije poput Ministarstva vanjskih poslova BiH, odnosno 60 posto, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice sa 62,5 posto, Agencije za državnu službu, odnosno 67 posto, Agencije za rad i zapošljavanje sa 75 posto, Uprave za indirektno oporezivanje sa 56 posto, Agencije za osiguranje sa 100 posto, Direkcije za ekonomsko planiranje sa 67 posto, Ureda agenta Vijeća ministara pred sudom u Strasbourgu sa 67 posto, Državne regulatorne komisije za električnu energiju sa 57 posto, Pravobraniteljstva BiH sa 55 posto, Suda BiH u kojem Bošnjaci imaju 62,5 posto rukovodećih ljudi, te još nekoliko manje značajnih.

Srbi imaju natpolovično učešće rukovodećeg kadra u Upravi za zaštitu zdravlja bilja, Regionalnom odboru željeznica BiH, Uredu za zakonodavstvo Vijeća ministara, Uredu za razmatranje žalbi Vijeća ministara, Centru za priznavanje dokumenata u oblasti visokog obrazovanja, Fondu za povratak, te Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova BiH.

Hrvati imaju više od polovine kadrova na rukovodećim pozicijama samo u dvije institucije, i to u Agenciji za antidoping kontrolu i u Institutu za akreditiranje, prenose Nezavisne.

Velimir Jukić, visoki dužnosnik HDZ BiH, kaže kako postoje brojne institucije gdje Hrvata "nema ni u promilima".

On je precizirao kako je potrebno gledati ne samo na udio zaposlenih na čelnim pozicijama u agencijama i institucijama nego i važnost pojedinih institucija.

- Nisu sve institucije jednako važne, jer imaju neke koje zapošljavaju veliki broj uposlenika i imaju velike nadležnosti, a druge imaju manje usposlenika i manje važnu ulogu - naveo je on i dodao da u mnogim većim i važnijim institucijama skoro da nema Hrvata.

Drago Kalabić, visoki sužnodnik SNSD-a, naveo je da su imenovanja u ranijem periodu vršena "na mig" iz pojedinih veleposlanstava i da je svjesno stvorena situacija da su Bošnjaci na najuticajnijim i najvažnijim pozicijama.

Prema njegovom mišljenju, to će biti riješeno kada bude završen posao sa ustavnim promjenama i izvršen popis stanovništva.

- Kada se pogleda koliko ima Bošnjaka u pojedinim institucijama, čovjek ne zna zašto se diže tolika galama od strane bošnjačkih političara. Njihovo licemjerstvo se posebno vidi u tome što ne žele popis stanovništva, a istovremeno bi direktorima agencija prebrojavali krvna zrnca - rekao je on.

27.8.2009.
Pincom.info