ponedjeljak, kolovoza 10, 2009

Bezobzirno kršenje Ustava FBiH: Bošnjaci prigrabili više funkcija nego što imaju pravo

BANJA LUKA - Izravno kršenje Ustava Federacije BiH u vezi s raspodjelom šest ključnih političkih i pravosudnih funkcija ovog entiteta jasno pokazuje bezobzirnu diskriminaciju Hrvata i bošnjačku želju za dominacijom za vlašću, izjavio je za banjolučki "Glas Srpske" zastupnik HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta BiH Ivo Miro Jović.


On je reagirao na činjenicu da Bošnjacima već godinama, mimo Ustava, pripadaju tri od ukupno šest ključnih dužnosti u FBiH.


Neustavna raspodjela


- Za neustavnu raspodjelu dužnosti i potlačen položaj Hrvata u FBiH odgovorni su bošnjački političari, koji žele svu vlast u svoje ruke, i Ured visokog predstavnika (OHR) jer ne želi čuti za probleme hrvatskog naroda, kazao je Jović.


Podsjećanja radi, amandmanom na Ustav Federacije BiH, koji je još 2002. godine donio tadašnji visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch navedeno je da od šest ključnih dužnosti - premijera FBiH, predsjedatelja Zastupničkog i Doma naroda FBiH, predsjednika Vrhovnog i Ustavnog suda i federalnog tužitelja, najviše dvije mogu biti popunjene iz reda jednog od konstitutivnih naroda ili iz reda ostalih.


Trenutno se u FBiH na tri ključne dužnosti - premijer, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i predsjednik Vrhovnog suda FBiH - nalaze Bošnjaci.


«Hrvati su u krajnje neravnopravnom položaju u Federaciji BiH, ne samo u vrhu ključnih institucija, već u svim segmentima društva. U Zavodu za zapošljavanje FBiH zaposlen je samo jedan Hrvat» - rekao je Jović.


Zanimljivo je da hrvatski zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH Josip Perić tvrdi kako za loš položaj Hrvata u FBiH nisu odgovorni samo bošnjački političari, već i hrvatski politički lideri koji su "očigledno trgovali sa ključnim funkcijama u FBiH na štetu svog naroda".

Kršenje Ustava


Zanimljivo je ipak da i u srpskim i u bošnjačkim političkim krugovima ima onih koji smatraju da ovakvu situaciju treba izmijeniti, barem kada je riječ o raspodjeli ključnih dužnosti.


Tako je zastupnik SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH Zoran Koprivica kazao da prema Ustavu FBiH, najviše dvije od ukupno šest ključnih entitetskih pozicija mogu obavljati pripadnici jednog od konstitutivnih naroda ili onih iz reda ostalih, pa je najavio da će srpski predstavnici u institucijama FBiH i BiH insistirati na tome da se u cijeloj državi osigura poštovanje ustavnih normi i principa konstitutivnosti.


Bošnjačka šuplja priča

I u nedavnom komentaru «Dnevnog avaza» pod naslovom «Bošnjačka šuplja priča» kritizirano je to što već dugo vremena bošnjačka politika izbjegava realizirati princip jednakopravnosti u podjeli šest ključnih dužnosti u FBiH:


- Nešto malo više od šest godina je prošlo kako je tadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petritsch dao upute kako u djelo provesti Odluku o konstitutivnosti naroda što ju je donio Ustavni sud BiH.
Prema njegovim uputama, u Federaciji BiH nijedan od tri konstitutivna naroda ne može u rukama imati više od dvije ključne funkcije kojih je ukupno šest...


...U proteklih šest godina ama baš nijednom nije se dogodilo - čak ni slučajno, sistemom rotacije na čelnim pozicijama - da u Federaciji BiH imamo ustavnu poziciju u dijelu koji se odnosi na podjelu čelnih funkcija.


Sve ove godine Bošnjaci u Federaciji BiH imaju u rukama više od dvije ključne funkcije. U jednom trenutku imali su čak četiri od šest tih funkcija, a konstantno drže tri.

10.8.2009.
Pincom.info