petak, kolovoza 28, 2009

Hrvatima je dosta diskriminacije

SARAJEVO - Hrvatski ministri u federalnoj Vladi odlučili su do daljnjeg ne dolaziti na sjednice ovog tijela te su na taj način u potpunosti blokirali rad izvršne vlasti u ovom entitetu. Oni su ovim potezom poručili da im je dosta diskriminacije. Razlog je odluka da se trasa koridora Vc koja je trebala prolaziti kroz Blagaj i Počitelj izmjesti istočno te na taj način zaobiđu većinska hrvatska područja u Hercegovini, a plan čiji je idejni začetnik Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša na čelu sa Salkom Obnhođašem jučer je dobio potporu, i to na način da su hrvatski ministri preglasani.

Ovaj događaj je prelio čašu konstantnih preglasavanja hrvatskih ministara te je na taj način upućena snažna poruka kako Hrvati u Federaciji u najmanju ruku ne predstavljaju bilo kakav odlučujući faktor.

Poruka Hrvatima

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava Damir Ljubić nakon sjednice Vlade za naš list je potvrdio kako je odluka o napuštanju rada Vlade donesena nakon što je plan o promjeni dionice kod Blagaja i Počitelja donesen bez znanja hrvatskih ministara te je usvojen preglasavanjem. Iako kaže da hrvatski ministri nikada nisu bili protiv rasprave kada je u pitanju status dionice kod ova dva mjesta, Ljubić je upozorio kako ih se nikada nije ni pitalo za mišljenje niti je Vlada bilo kada odlučila posjetiti sporna mjesta i utvrdit što se može popraviti. “Strateški projekti, kao što je koridor Vc, koji je od državnog i nacionalnog interesa zahtjeva konsenzus kako struke tako i politike”, naglasio je Ljubić kazavši kako se sve više stječe dojam da Bošnjaci ne žele da autocesta prolazi južno od Mostara. S druge strane, on je pojasnio kako se prema dosadašnjim sporazumima o kreditnom zaduženju ova dionica tretirala ravnopravno s ostalima, međutim, i ovo je jučer pogaženo. “Sada se u pitanje donosi najznačajniji projekt”, istaknuo je Ljubić naglasivši kako je odlaskom hrvatskih ministara poslana poruka da se ovako ne može funkcionirati. I ministar turizma i okoliša Nevenko Herceg potvrdio je kako je odlazak hrvatskih ministara poruka da je preglasavanje kod strateških projekata nedopustivo, kazavši da je jučerašnja sjednica Vlade bila jedna od najtežih.

Gdje je odgovornost

Hrvatski ministri kažu da politika napokon treba pokazati odgovornost te je došlo vrijeme da se otklone sve nepravednosti koje su sada više no ikada očite u radu Vlade. Inače, naši izvori kažu kako je jučerašnja sjednica protekla u mučnoj atmosferi koja je odavala kako je preglasavanje, koje je inače praksa u radu ovog tijela, napokon došlo do svog posljednjeg stadija u kojem je jasno da se dosadašnji odnosi ne mogu nastaviti.

Vlada može bez Hrvata

Tajnik Vlade Ismet Trunić tvrdi da odluka o povlačenju Hrvata ne ugrožava rad Vlade koja sve dok ima kvorum od devet ministara može da funkcionira. Mišljenja je da je ovo samo jedan kraći zastoj koji će biti riješen nakon stranačkih sastanaka. “Formalno-pravno to ne znači ništa jer Ustavom Federacije, Zakonom o radu i poslanikom se ne govori da mora biti prisutan određeni broj ministara iz jednog naroda ili stranke. Od ovoga ne bi trebalo praviti paniku jer do problema i mogućeg pada Vlade došlo bi samo u slučaju da ova situacija potraje. Sve dok ministri potpuno ne izađu iz Vlade ona nije neustavna”, objasnio je Trunić.

Aluminij

Nakon što je razmotrila Informaciju o pripremi i prodaji 88 posto kapitala Aluminija d.d. Mostar, Vlada je zaključila da za godinu dana produlji Sporazum o rješavanju otvorenih pitanja između Vlade i Aluminija. Prema riječima direktora Agencija za privatizaciju Enesa Ganića Vlada je zadužila Komisiju da pozove ponuđača da se izjasni o čemu se radi u novoj revidiranoj ponudi.


Pišu: D. Pušić i L. Rizvanović/ dnevni-list.ba