utorak, veljače 16, 2010

Zanovijetanja mrzovoljne Hercegovke






Piše: Mate Kovačević

S nekoliko bih se rečenica želio osvrnuti na članak gospođe Martine Mlinarević – Sopta na internetskom portalu Indeks, dana 2. veljače 2010. pod nazivom “Ničiji Hrvati u ničijoj zemlji“.

Kao prvo, želim skrenuti pozornost na izrazitu neprofesionalnost i nedostatak osnovne razine kulture gospođe Mlinarević – Sopta s obzirom da se služi rječnikom koji je apsolutno neprikladan za bilo kakav oblik javnog djelovanja. Nedopustivo je da se ovakav tekst prepun mržnje netko uopće usudi objaviti, jer ruši sve kriterije profesionalnoga novinarstva.

Dežurni krivci za sve

Dotična gospođa nastoji prikazati Hrvate s područja Hercegovine kao ljude koji su slijepo zaljubljeni u Hrvatsku i kao ljude kojima nedostaje osnovna razina političke kulture i koji uopće ne prepoznaju mjesto i vrijeme u kojemu žive. Ona nastavlja, kao i većina hrvatskih medija, dobro nam znanom politikom zamjene Hrvata iz Hercegovine za Srbe kao dežurne i glavne odgovorne za sve loše što se događa u Republici Hrvatskoj, pa čak i za nedavno otkrivene afere lopovluka u državnim poduzećima. Posljedica ove pojave je nerealno očekivanje hrvatskoga naroda da će nakon sedamdeset godina pod čizmom srpskog agresora i komunizmom sve biti idilično. Međutim, kada se to nije ostvarilo Hrvati iz Hercegovine su pribijeni na križ.

No vratimo se temi. U spomenutom članku izrečene su mnoge neistine kako o Herceg – Bosni, tako i zdravom domoljublju koji postoji kod hrvatskog naroda u Hercegovini kao i političkoj orijentaciji toga naroda. Gospođa novinarka ima izrazito nisku razinu poznavanja svoje prošlosti, kako bližnje tako i daljnje. Moram joj odgovoriti i reći da nije bilo tijekom rata Herceg–Bosne, Hrvata uopće ne bi više bilo u Bosni i Hercegovini. Samo zahvaljujući njenoj brzoj uspostavi i njenom vodstvu spriječene se zle namjere i srpskog i bošnjačkog/muslimanskog vodstva da u potpunosti uništi hrvatski narod u BiH.

Puno truda uloženo je u novinarskom članku na dokazivanje pretjerane domoljubnosti kao nečega primitivnoga i zaostaloga. Međutim, hrvatski narod u Hercegovini je i do sada pokazivao da će uvijek biti uz sve nedaće i radosti s hrvatskim narodom u Hrvatskoj, ma koliko god to nekima smetalo. Uostalom, radi se o jednoj jedinstvenoj naciji.

Hrvatska politika prema Hrvatima u Hercegovini

Što se tiče hrvatske politike prema Hrvatima iz Hercegovine danas se sa sigurnošću može reći da je ona u početku djelomično iskorištavala Hrvate iz Hercegovine. A što je vrijeme više odmicalo ovo djelomično je preraslo u potpuno. Prvo je hrvatski narod iz Hercegovine "navučen" prijavljivati se u Republici Hrvatskoj za socijalna i braniteljska primanja, jer ih u samoj Bosni i Hercegovini uopće nije bilo. Politički cilj bio je osigurati glasačku mašineriju pojedinih političkih opcija. No, na prve znakove otkazivanja podrške i rasta političke zrelosti građana u Hercegovini, najavljena su ukidanja navedenih prava koja mnogima čine značajni dio osobnih prihoda.

Danas se uopće ne može reći da hrvatskih narod u Hercegovini slijepo slijedi “službeni Zagreb“ jer su stvarne namjere u međuvremenu došle na vidjelo. Obični ljudi znaju da im probleme ne stvara Joža iz Krapine ili Stipe iz Zadra nego hrvatska politička elita. Glasači su pokazali i rast stupnja političke zrelosti, jer su na posljednjim izborima u BiH i RH otkazali dugogodišnju poslušnost kako HDZ-u BiH tako i onome u RH. Međutim, nije krivica građana što su i političke alternative također nedorasle situaciji.

Konfederacije i federacije

Moj skromni zaključak bi bio da je cilj već spomenutog i sličnih članaka stvaranje podijeljenosti hrvatskog naroda kako bi se s njime što lakše upravljalo, po onoj staroj „zavadi pa vladaj“. Narod se zaokuplja pričama o privatizaciji i pretvorbi, o velikim lopovima s kamenjara, o crvenim i crnima... Sve kako bi se skrenula pažnja sa stvarnog problema a to je da nam se država pljačka na svim mogućim razinama.

Banke i mediji su nam prodani, naša prekrasna obala i zlatna ravnica su sljedeće na redu. Zato, kada pročitate ovakav članak poput onoga gospođe Mlinarević - Sopta, dobro promislite tko ga piše, po čijoj naredbi i s kojom svrhom. Sve se pokušava učiniti kako bi se hrvatski narod što više razjedinio, kako bi ga se što više bacilo u očaj, odnosno kako bi se obezvrijedilo sve ono što je još vrijedno. Krajnji je cilj dovesti i do slabljenja same hrvatske države, a što opet ima za krajnji cilj trpanje Hrvatske u Bog zna kakve konfederacije i federacije.

Mate Kovačević

www.hakave.org