ponedjeljak, veljače 08, 2010

Bosna, između Irana i Saudijske Arabije

islam Republika Bosna i Hercegovina čini se ostat će dovijeka mračna balkanska rupa. Kao i obično, to se ne će dogoditi samo od sebe već uz svesrdnu pomoć onih koji su je takvu kakva jest i stvorili. Izgleda kako je jedna od najvećih zabluda zapadne civilizacije stav da je sve uvijek moguće napraviti onakvim kakvim želimo, bez obzira o čemu se radi; potrebno je samo uložiti dovoljno napora. Koliko je iskrenog uvjerenja njezinih mentora iza sadašnje BiH a koliko čistog političkog podmetanja i rovovske borbe i želje da se situacija ostavi 'rovitom' ne da se u potpunosti odrediti ali po našem dubokom uvjerenju ovog drugog mnogo je više od želje za stvaranjem stabilne i pristojne države u europskom susjedstvu. Akcija policijskog upada u vehabističko selo kod Brčkog (Gornja Maoča) i praktično samostalna vehabistička državica koja ovdje postoji gotovo su nezamislive u civiliziranoj državi. Zamislimo selo u Francuskoj ili Engleskoj u kojem vlada neka radikalna religija, u kojem djeca ne idu u školu i vlada poligamija – koliko bi to trajalo? '; writethis(jsval);//-->

U Bosni pak nema problema. U Gornjoj Maoči smjestila se najradikalnija struja muslimanskih (zasad samo) vjerskih boraca (to je ono što se uobičajilo zvati militantima) koji zasad ne pucaju iz uskladištenog oružja ali to je prema dosadašnjim svjetskim iskustvima samo pitanje vremena. Bosanska vlada, to je ona ista koja bi trebala pomoći da se BiH Hrvati počnu osjećati kao da žive u vlastitoj kući ne miče malim prstom da bi riješila ovaj problem. Tako se usred prostora bivše Jugoslavije nalazi ideološki centar (ovo spominjemo samo da bismo pokazali koga ovi Vehabije mogu najprije smetati) najradikalnijeg islamističkog pokreta. Ovih je dana u selo konačno ušla policija. Nepoznato je tko ju je tamo poslao ali predstavnika međunarodne zajednice zasmetalo je što apsolutno nitko iz najvišeg političkog vrha nije ovoj akciji dao podršku.

Dževad Galijašević, član Ekspertnog tima jugoistočne Europe za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, rekao je jučer da policija ne treba zaustaviti aktivnosti nadzora nad Gornjom Maočom, iako nema političku i vjersku podršku.

Imamo ozbiljan problem. Nitko važan iz Sarajeva - Sulejman Tihić, Haris Silajdžić, Bakir Izetbegović, pa ni reis - nije dao podršku i sad se stvara fronta. Policija je bukvalno ostavljena sama, ali policija mora nastaviti akciju, inače ćemo imati propalu akciju poput slučaja "Pogorelica" - izjavio je Galijašević.

Tada je (1996) rasformiran kamp za koji su jedni tvrdili da je služio obuci terorista a drugi su tvrdili da se radi o antiteroristima. Najviši službenici bosanske obavještajne službe našli su se u mreži koja ih je ulovila spuštenih gaća - kao potencijalne i stvarne iranske agente. S njima su surađivali jer od zapadnih obavještajnih službi nisu mogli dobiti potrebnu pomoć...!

Dvanaest godina kasnije policija ulazi u vehabističko selo koje bi moglo biti usred Saudijske Arabije i u kojem vrijede vehabistički zakoni kao da se radi o nekoj eksteritorijalnoj političkoj jedinici. Da su u BiH utjecaj Irana i Saudijske Arabije izraziti lako se uvjeriti; dovoljno je samo prošetati centrom Sarajeva i uvjeriti se u dimenzije iranskog kulturnog centra. O pomoći Saudijske Arabije i velikoj džamiji kralja Fahda sagrađenoj sudijskim novcem nije potrebno posebno govoriti. Postavlja se pitanje: kako to se na sve ovo gleda bez posebnog protesta i očekuje li netko da će se u BiH stvari smiriti same od sebe? U realnom islamskom svijetu Iran i Saudijska Arabija ljuti su neprijatelji pa je sigurno da dvije struje u BiH administraciji vode podzemni rat. Koje su mogućnosti za opstanak države u kojoj podzemni rat vode tri kulturne odnosno civilizacijski sve udaljenije grupe (katolici, pravoslavci i muslimani) uz to što ovu treću grupu čine dvije neprijateljski nastrojene islamske struje?

Slučaj Pogorelica riješan je nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma i na inzistiranje SAD-a; sada međutim posve je nejasno je li promijenjena ploča prema vahabistima i je li to uopće borba ili se samo radi o teatru. Ovi događaji idu na ruku Hrvatima u susjednoj državi iako oni zasad nisu shvatili da od svega mogu profitirati. Naime, treba li boljeg argumenta kojeg je moguće gurnuti međunarodnoj zajednici pod nos od činjenice da ih se prisiljava ostati u državi u kojoj nesmetano obitavaju vehabistički ‘borci'. Zašto dakle šuti bosanski politički vrh? Nema lakšeg odgovora od ovog...

Šutnja koja se čuje pokazuje da vlada i prevladavajuća politička struja u BiH ovise o podršci nekih militantnih i radikalnih islamskih država. Zapravo, to je netočno; radi se o dvije najradikalnije islamske države na svijetu. Nema boljeg indikatora koji bi bolje objasnio što se događa s BiH i njezinom politikom. I tako, došli smo do posljednjeg pitanja koje bi moglo glasiti ovako: znaju ili razumiju li to sve oni koji šalju vlastitu vojsku u Afganistan i koji su se spremni zakleti da je npr iranska vlada ‘vlada opasnih namjera'? Koji je smisao borbe protiv radikalnog islama u Afganistanu ako se zametci istoga nalaze usred Europe i još ih se pažljivo zalijeva i održava na životu?Je li možda netko Hrvatima u BiH namijenio ulogu ‘moderatora'; neke vrste osigurača koji bi trebao osigurati izglede za kontrolu radikalizacije BiH?

To je ista ona Europa koja se zbog vlastite populacijske slabotinje sprema naseljavati stari kontinent; kime drugime nego populacijom koja ne može biti ništa drugo doli islamska. Je li dakle sadašnja europska mlitavost u obračunavanju s bosanskim islamistima zapravo dugoročno planiranje i nezamjeranje nekome koga se misli primiti u kuću. Htjeli, ne htjeli? Kupuje li se mlitavošću u BiH mir u Zapadnoj Europi gdje je Muslimana sve više; gdje obitelji nemaju manje od troje djece?

Na sva ova pitanja u Hrvatskoj nitko ne traži odogovor. Pod pritiskom vlastitih ambicija prepustili smo se politici velikih koju ni ne razumijemo a kamoli da bismo na nju mogli racionalno odgovoriti.

Spectator / http://amac.hrvati-amac.com