utorak, veljače 16, 2010

Ljubić: Treći entitet je legitiman

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990 se zalaže za korjenitu reformu Ustava koja će eliminirati sve diskriminacijske mehanizme, kako prema konstitutivnim narodima, tako i prema nacionalnim manjinama i ostalima , kazao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik te stranke i zastupnik u Domu naroda PSBiH Božo Ljubić.

Po njegovim riječima, nisu samo diskriminirane nacionalne manjine i ostali, kako je presudio Sud za ljudska prava u Strazburu, već i svi konstitutivni narodi koji se nalaze u entitetima heteroetničke većine, a hrvatski narod i na razini države i obadva entiteta. Ljubić ističe da ove činjenice zahtijevaju korjenitu reformu Ustava.

Dodao je da HDZ 1990 smatra da se pitanje BiH i pitanje sva tri njena konstitutivna naroda, njenih manjina i svih ostalih, može riješiti jednom pametnom kombinacijom dvaju principa - principa teritorijalizacije i principa konsocijacije, to jest institucionalne autonomije, odnosno ravnopravnosti.

Na pitanje da li konsolidacija hrvatske politike znači da će izaći sa zajedničkim kandidatom za člana Predsjedništva BiH, Ljubić je odgovorio: ''Ako se ne promijeni Izborni zakon i ako ostane ovaj princip izravnih izbora za člana Predsjedništva BiH, onda smatramo da je najsigurniji način da taj izabrani predstavnik u Predsjedništvu bude izraz autentične hrvatske političke volje, zajednički kandidat“.

''Spremni smo na potpuno otvoren, bezuvjetan dijalog. Jedini uvjet je da ta osoba zadovolji kriterije, da ima reference za tu funkciju, da može odgovorno obavljati tu funkciju'', kazao je Ljubić.
''Kombinacijom ovih dvaju principa dobit ćemo državu u kojoj će se pripadnik svakog konstitutivnog naroda u svakom dijelu BiH osjećati ravnopravnim, a isto se odnosi na pripadnike nacionalnih manjina i ostalih. Ne trebamo počinjati od nule, imamo nekoliko pokušaja ustavne reforme od „travanjskog paketa“ do „butmirskog procesa“ u kojima ima dobrih rješenja. Mora se uvažiti činjenica da hrvatski narod nije ravnopravan u BiH i mi u tom dijelu imamo svoje prijedloge i svoja rješenja“, kazao je Ljubić.

Zastupnik HDZ-a 1990 u Zastupničkom domu državnog parlamenta Martin Raguž je kazao da Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma danas razmatra prijedlog amandmana na Ustav BiH koje je predložila Stranka za BiH.

''Pozdravljamo svaki stranački napor i inicijativu da se otvori rasprava i ubrzaju rješenja, po mogućnosti prije izbora. Međutim, ne možemo podržati reducirani pristup koji, pod firmom pokušaja otklanjanja diskriminatorskih odredbi koje trebamo otkloniti, ne rješava druge važne stvari i prioritete za ovu zemlju“, kazao je Raguž, dodajući da je HDZ 1990 za to da se institucionalizira ovaj proces u parlamentu.

Najavio je da će se HDZ 1990 uključiti u rad parlamentarne komisije za pripremu prijedloga zakona o popisu, što je dobar kompromis koji je napravljen u parlamentu kao mogućnost da ova zemlja ipak 2011. izvrši popis stanovništva.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li teritorijalizacija i institucionalna autonomija znači treći entitet, Ljubić je odgovorio da sve dotle dok u BiH egzistiraju dva entiteta - jedan s bošnjačkom većinom i institucionalnom dominacijom Bošnjaka, drugi sa srpskom većinom i svekolikom dominacijom, legitimno je pitanje i trećega entiteta.

''Međutim, želim reći što treći entitet znači za većinu Hrvata u BiH - on je ustvari metafora za ravnopravnost'', kazao je.

(Fena)