ponedjeljak, veljače 08, 2010

Obljetnica pogubljenja hercegovačkih franjevaca

Humac, 1. veljače 2010. (Vicepostulatura) - Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu ostala je bez 66 svojih članova ili bez jedne trećine. Pobili su ih komunisti, prvoga 1942., drugoga krajem 1944., a sve ostale od siječnja do srpnja 1945. Spomenimo i to da su drugu trećinu Provincije rastjerali po bijelom svijetu, a treća je ostala u domovini i između ostaloga »nagrađena« dugim tamničkim godinama.

Spomen na nevinu žrtvu svojih članova Hercegovačka franjevačka provincija obilježava svake godine 7. veljače na Širokom Brijegu. Toga dana komunisti su u širokobriješkom samostanu uhitili, ubili metkom u zatiljak i spalili u ratnom skloništu 12 franjevaca.
Sutradan su uhitili drugu skupinu od 9 franjevaca i odveli ih nekamo prema Splitu. Jedan od njih, fra Melhior Prlić, nađen je u masovnoj grobnici u Zagvozdu i pokopan u širokobriješku samostansku crkvu, gdje sada počivaju sveukupno 22 franjevca. Hercegovačka franjevačka provincija, preko vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, nastoji da barem neki od pobijenih franjevaca, sukladno prikupljenim dokazima, postanu blaženi i sveti. Zahvalna je svima onima koji joj podatcima ili na neki drugi način pomognu u tome. O svemu se najlakše može doznati preko web stranica: www.pobijeni.info. Obilježavanje obljetnice pobijenih franjevaca, ali i mnoštva vjernika pobijenih u Drugom svjetskom ratu, poraću, Domovinskom i drugim ratovima, počinje u 16.00. Svećenici obučeni u misno ruho u procesiji će se uputiti prema stratištu u ratnom skloništu i pomoliti se za franjevce koji su tu ubijeni, kao i za sve druge ubijene na poznatim i nepoznatim stratištima. Nakon toga svećenici i puk u procesiji idu prema samostanskoj crkvi. Nad grobovima pobijenih franjevaca bit će molitva za njih, kao i za sve one koji leže u drugim poznatim i nepoznatim grobovima. Slijedi sv. misa koju će predvoditi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar.

http://amac.hrvati-amac.com