utorak, rujna 16, 2008

U Kraljevoj Sutjesci osvanuli grafiti: Ustaše, marš, iselite se!

KRALJEVA SUTJESKA - "Ustaše, marš, iselite se", samo je jedna od prijetećih poruka koje su jučer ujutro osvanule na kućama preostalih malobrojnih Hrvata u naselju Čalukova Bara kod Kraljeve Sutjeske.

Grafiti po kućama zabrinuli su tamošnje Hrvate, koji se više ne osjećaju sigurno na svojim imanjima na koja su se vratili prije nekoliko godina, a neki od njih nisu ni napuštali svoja ognjišta, piše Večernji list.

Prijetećih poruka do sada nije bilo na kućama Hrvata, koji žive mirno i pokušavaju nekako preživjeti. Sve ih je ovo jako uznemirilo pa su se na ulazu u naselje okupili u znak prosvjeda.

Zamolili su mjerodavne institucije da zaštite preostale Hrvate u tom naselju. Velik broj njihovih sumještana iselio se tijekom napada Armije BiH, pri čemu su počinjena i brojna mučenja i ubojstva, a za koja dosad nitko nije odgovarao. Do sada nije bilo ni većih međunacionalnih incidenata na ovom području, no ovim grafitima stanje se jako promijenilo, piše Večernjak.

"Ako dolaze i ovako ispisuju po kućama, tko nam može jamčiti sigurnost. Zvali smo na više adresa i tražili pomoć, a rekli su nam da to nije njihov problem. Treba nas, čini se, pobiti pa da se netko sjeti i Hrvata", rekao je jedan od preostalih Hrvata iz naselja Čalukova Bara u župi Kraljeva Sutjeska.

O svemu je obaviještena i policija, koja je danas obavila očevid ispred kuća na kojima su ispisane prijeteće poruke.

16.9.2008.
Pincom.info