subota, rujna 13, 2008

Čistka hrvatskih kadrova u diplomaciji i ministarstvu

SARAJEVO - Po definiciji, diplomacija je zrcalo svake države, no to nije slučaj kada je u pitanju BiH. Naime, ovih se dana u Sarajevu održava savjetovanje veleposlanika BiH. Ako je postojala dobra namjera ili narodnim rječnikom kazano dobra volja, skup je već prvoga dana doživio fijasko.

Komšićev osobni istup

Naime, oni koji su najkompetentniji, a to su članovi Predsjedništva BiH koje kreira vanjsku politku, izostali su sa skupa. Doduše, jedini koji se pojavio bio je Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva.

No, on je prilikom svoga obraćanja naglasio da je riječ o osobnom stavu, a ne o stajalištu tročlanog bh Predsjedništva, što je tragikomično, jer samo pokazuje da u tročlanom Predsjedništvu BiH ne postoji ni minimum konsenzusa kada je u pitanju vanjska politika.

Većina veleposlanika ostala je razočarana, jer su očekivali obraćanje svih triju članova Predsjedništva, posebno njihovo viđenje vanjske politike koju provode u zemljama u kojima su akreditirani.

Iako je skup pripreman dva mjeseca, što znači da su Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović bili obaviješteni ranije, oba člana Predsjedništva imali su u vrijeme održavanja skupa "neodgodive" radne obveze.

To što će troškove savjetovanja bh veleposlanika platiti porezni obveznici, a oni su prilično pozamašni, čini se da kreatore vanjske politike u BiH nije briga.

Čistka hrvatskih kadrova

U sjeni održavanja spomenutog skupa, zahvaljujući prvenstveno odnosu i ponašanju ministra Svena Alkalaja, hrvatski kadrovi odlaze iz MVP-a. Nedavno je Anton Rill, koji je doduše bio takozvani politički kadar, napustio MVP, jer ministar Alkalaj nije pokazao nimalo volje za njegovim ostankom.

Nakon što je Rill prešao u Lutriju BiH, ovih je dana MVP napustio i Josip Brkić, donedavni veleposlanik u Madridu. Iako mu je nakon povratka iz Španjolske ponuđeno mjesto šefa kadrovske službe u MVP-u, i to nakon niza napada na ministra Alkalaja upućenih od Željka Komišića, zbog nedostatka hrvatskih kadrova u MVP-u, Brkić je na kraju odlučio prijeći u Eronet.

Informacije govore kako je Alkalaj odlučio premjestiti i Jadranku Kalmetu, bivšu veleposlanicu u Ženevi, u neko od državnih ministarstava. Iako ministar ima hrvatsku putovnicu, a nagađalo se kako se izjašnjavao kao Hrvat, u MVP-u obnaša funkciju na koju se izjasnio u kategoriji "ostali".

13.9.2008.
Pincom.info