petak, rujna 26, 2008

Vlada FBiH kupuje 100 000 godina radnog staža

SARAJEVO - Dok se poslodavci u nemilosti Vlade (oni koji uplaćuju doprinose) bore sa sve većim državnim nametima, Vlada Federacije priprema uplatu čak 100.000 godina radnog staža za nju povlaštenim tvrtkama.

"Smanjuje se inicijalni broj od 24 kompanije od federalnog značaja u kojima je dominantan državni kapital, a čijim uposlenicima zbog stečaja, privatizacije ili restruktuiranja nije uvezan radni staž" rečenica je kojom počinje današnja agencijska vijest iz Federalne vlade.

Na današnjem, trećem sastanku međuresornog tima Vlade FBiH, načelu sa savjetnikom premijera FBiH Radovanom Vignjevićem, raspravljalo se uvezivanju više od 100.000 godina radnog staža za 17 povlaštenih kompanija sa 21.000 djelatnika . Većina spomenutih tvrtki, prema priopćenju Vlade, dostavila je popise uposlenih i broj godina za koji im se traba uvezati staž.

Tako je, primjera radi, visočki KTK dostavio popis s 1.900 uposlenih kojima treba uvezati ukupno 9.915 godina staža, dok je u Željezari Zenica riječ o 1.005 uposlenih, odnosno 5.751 godini staža.

Sa sastanka je priopćeno i kako aktivnosti međuresornog tima neće prestati pronalaženjem rješenja za kompanije od federalnog značaja, jer se jednaka prava moraju omogućiti i onima kojima staž nije uvezan u poduzećima na županijskoj razini.

Nakon rasprave članova tima, zauzeto je stajalište da Vladi FBiH bude predloženo da se uvezivanje staža vrši po važećim propisima, a to je po Zakonu o naplati dospjelih a neuplaćenih doprinosa, čime bi bilo obuhvaćeno razdoblje od 1992. do 2005. godine.

Za razdoblje nakon 2005. godine tim još nije zauzeo stajalište o načinu rješenja neuvezanog staža.

Posebno je skrenuta pozornost na to kako neke tvrtke, nakon saznanja da bi Vlada sudjelovala u razrješenju ovih pitanja, odgađaju izvršenje obveza temeljem doprinosa, "što je ocijenjeno nedopustivim".

Tim će svoj konačan materijal uputiti Federalnoj vladi odmah koncem sljedećeg tjedna, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Obzirom kako je uplaćivanje doprinosa iz sredstava proračuna samo povlaštenim tvrtkama protuzakonito ,postavlja se pitanje zašto se uopće Vlada upustila u ovakvu avanturu.

26.9.2008.
Pincom.info