četvrtak, rujna 11, 2008

“BiH ne može preživjeti”

SARAJEVO - Iako je prvi susret sedam vodećih BiH političara na radnoj večeri s novim zamjenikom pomoćnika američke državne tajnice za Europu Stuartom Jonesom trebao biti kurtoazan, tek načelni razgovori o aktualnim prilikama u BiH, za stolom uz radnu večeru zapodjenula se u utorak žestoka ustavna rasprava koja je potvrdila da Hrvati traže svoju federalnu jedinicu koju podržava i Dodik, dok bošnjačke stranke jednako kao i Hrvati zagovaraju cjelovitu ustavnu preobrazbu.

Kako doznaje Večernjak, Jones je istodobno poručio da trenutačno ne treba očekivati američku asistenciju do završetka predsjedničkih izbora. Posve jasno poručio je da Amerikanci neće nametati nikakvo rješenje te da su spremni pomoći u realizaciji nakon dogovora domaćih političara.

Jones, koji je u State Departmentu naslijedio Rosemary DiCarlo, svoj je prvi inozemni posjet upravo imao u Sarajevu. Tijek rasprave u rezidenciji američkoga veleposlanika Charelsa Englisha usmjerio je predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, koji je ocijenio da je BiH gotovo pred raspadom.

Pritom je Tihić ustvrdio kako BiH "ne može preživjeti" te da ne nudi nimalo optimizma budući da se o svim pitanjima u parlamentu i izvršnoj vlasti stalno događaju blokade. Tihić je dodao kako je pesimist te da OHR mora ostati do završetka procesa ustavnih promjena. Lider SDA rekao je i to da se zauzima za oživljavanje američkoga travanjskog paketa. Uz domaće politička aktere kao najveći promašaj ocijenio je rad visokog predstavnika Miroslava Lajčaka kazavši kako njegov ured već dulje ne radi ništa.

Čelnik SNSD-a Milorad Dodik je, pak, bio brutalno jasan kazavši kako "večeras mogu početi razgovori o ustavnim promjenama ako se prihvati činjenica postojanja Republike Srpske".

Pritom je Dodik u čak tri navrata poručio kako treba riješiti hrvatsko pitanje unutar budućih federalnih jedinica. U razgovoru je isključio mogućnost da međunarodna zajednica bude arbitar u procesu ustavnih promjena te je ponovio stajalište da OHR treba odmah zatvoriti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović iznio je stajalište stranke da BiH treba preurediti s četiri federalne jedinice i dodao kako je takvo rješenje prihvatljivo srpskoj i bošnjačkoj strani dok se ne bude ušlo u raspravu o zemljovidima. Čović je pri tome istaknuo da su pregovori domaćih političara osuđeni na neuspjeh ne bude li snažnog američkog sudjelovanja.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić rekao je kako su Hrvati u neravnopravnom položaju te da moraju dobiti isto što i druga dva naroda.

11.9.2008.
Pincom.info