četvrtak, rujna 18, 2008

Raguž: Konfrontacija Srba i Bošnjaka u BiH je samo prividna

SARAJEVO - Zastupnik u državnom Parlamentu i zamjenik Bože Ljubića Martin Raguž upozorio je kako se na relaciji Sarajevo - Banja Luka stvara samo prividna konfrontacija, dok u biti Srbi i Bošnjaci žele zadržati dominaciju u entitetima. Komentirajući poruku kardinala Vinka Puljića da neki hrvatski lideri ne zastupaju interese Hrvata Martin Raguž je rekao kako se neki drugi lideri i stranke trebaju prepoznati u njoj, jer se HDZ 1990. nije udaljio od nacionalnih interesa. Medijske napade na Božu Ljubića zbog izjava o “trećem entitetu” Raguž je nazvao licemjernim.

- Zaključak Vlade RS-a o istupanju iz Elektroprenosa BiH nije incident, to je jedna u nizu odluka koje se donose unutar institucija RS-a, a najveći dio se odnosi na infrastrukturne projekte, telecom, Rafineriju i druge ključne elektroenergetske potencijale koji su povezani s takvim sustavima u Srbiji. Dakle, nova odluka o istupanju iz Elektroprijenosa je samo nastavak najavljenog i značajno realiziranog procesa potpunog zaokruživanja instrumenata i institucija na putu potpunog osamostaljenja RS-a, izjavio je Raguž za mostarski Dnevni list.

HDZ 1990. je, prema njegovim riječima, već upozoravao na takav mogući rasplet situacije u BiH, a koji, nažalost, paralelno prati proces preuzimanja potpunog nadzora unutar FBiH od Bošnjaka s tendencijom totalnog političkog, demografskog, kulturnog, obrazovnog ... marginaliziranja Hrvata.

-Tako se stvara prividna konfrontacija između Sarajeva i Banje Luke, a u suštini, nedvojbeno je, postoji suglasnost značajnog broja bošnjačkih i srpskih lidera oko ovakvog raspleta. Sukob RS-a i međunarodne zajednice, ili kako neki tvrde sukob s PIC-om, treba riješiti bez daljnjih konfrontacija. Sve drugo bi dovelo do homogenizacije u RS-u i ništa se ne bi postignulo, izjavio je Raguž.

Prema njegovim riječima država s tri naroda i dva entiteta s potpunom dominacijom Srba i Bošnjaka, za bh.

-Hrvate je neprihvatljiva i krajnje je licemjerno nama ( HDZ 1990.op.aut.) predbacivati radikalizam i negativan pristup, a istodobno ne činiti ništa da se stanje u dva entiteta ne promijeni, kazao je Raguž.

Oduzimanje pravo glasa za 2084 Hrvata u RS-u, totalna marginalizacija pozicije na RTV-u FBiH, preusmjeravanje prihoda županija u korist FBiH, su po njegovom mišljenju samo neki drastični primjeri neodržive, ponižavajuće pozicije za Hrvate u BiH.

-Nama je jasno da nas napadaju oni koji žele zadržati postojeće stanje i dominaciju i borit ćemo se protiv toga, kazao je zamjenik predsjednika HDz 1990. Martin Raguž.

Raguž smatra kako BiH treba europske kriterije za ustav bez dvostrukih mjerila i bilo čijeg ekskluziviteta i kad je u pitanju teritorija i kad je riječ o institucijama. -Potrebno je standardizirati i kolektivna i pojedinačna prava. U tome nam je potrebna pomoć svih dobronamjernih, a poglavito SAD-a, kazao je.

18.9.2008.
Pincom.info