srijeda, rujna 10, 2008

Bez prava glasa ostalo 2.048 Hrvata iz Posavine

SARAJEVO – Središnje izborno povjerenstvo BiH na jučerašnjoj sjednici donijelo je odluku kojom je definitivno onemogućeno glasanje na predstojećim lokalnim izborima za 2.048 Hrvata, bivših stanovnika Posavine.

"Na sjednici nije bilo dovoljno podrške za prijedlog Suada Arnautovića, predsjednika SIP-a, da se omogući naknadno upisivanje na središnji birački popis ovih birača", kazala je Maksida Bajramović, glasnogovornica Povjerenstva.

Zahtjev za preispitivanje odluke SIP-a ranije su podnijele stranke HSS-NHI i HDZ 1990, te Udruženje "Feniks", a SIP-u je pismo uputio i visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

Odlukom koju je SIP jučer donijelo nije moguće da 2.048 birača hrvatske nacionalnosti iz Posavine glasa putem pošte zbog nevalidnih uvjerenja o državljanstvu. SIP je na prošloj sjednici utvrdilo da 2.048 osoba, koje sada uglavnom žive u Hrvatskoj, nisu bile registrirane na prošlim izborima.

Davor Čordaš, potpredsjednik RS i član Predsjedništva HDZ BiH, kazao je da ga odluka SIP-a, tijela koje treba da se brine da bude što više glasača državljana BiH, nije iznenadila.

"SIP ganja neku svoju pravdu. To što su oni nama do sada predlagali je pomalo i tragikomično. Predlagali su nam da odemo s tim ljudima i s tim istim uvjerenjima, koja oni ne priznaju, i izvadimo nove osobne iskaznice", citiraju Čordaša banjalučke Nezavisne novine..

''Mi ćemo nastaviti dalje sa registriranjem ljudi i nećemo odustati bez obzira koje administrativne zabrane dolazile s bilo koje strane. Zakonskim mjerama ćemo pokušati osporiti tu odluku. Borit ćemo se za te ljude'', zaključio je Čordaš.

SIP BiH na jučerašnjoj sjednici obustavilo je postupak po osnovu kršenja Zakona o sukobu interesa BiH za premijera FBiH Nedžada Brankovića i proglasila se nenadležnom za ovaj predmet.

10.9.2008.
Pincom.info