ponedjeljak, rujna 29, 2008

Vehabije tjeraju izletnike s Igmana

SARAJEVO - Nakon što su prošli tjedan zbog potpore održavanju prvog Sarajevo-Queer festivala, pretukli novinare Emira Imamovića i Predraga Peđu Kojovića s još osam sudionika festivala, pripadnici sve radikalnijeg vehabističkog pokreta, već mjesecima rastjeruju izletnike koji se vikendom okupljaju na planini Igman.

O provokativnu ponašanju vehabista simpatizera i članova mudžahedinskog pokreta, zbog kojih bh. diplomacija ima problema u međunarodnim diplomatskim krugovima, u posljednjem broju piše katolički list "Svijetlo riječi".

Militaristička kulisa s istaknutim crnim zastavama te arapskim natpisima i veliki bijeli šator, ispod kojeg vehabistički vođa razglasom poučava pravom islamu prisutne muškarce koji su posjeli na livadi.

Tako izgleda vehabističko okupljanje na igmanskom Velikom polju, koje na opće iznenađenje i strah izletnika prate poluratničke pjesme.

"Na njihove je telefonske pozive policija intervenirala čak tri puta, ali neuspješno. Ovaj više tragični i zabrinjavajući prizor jasno oslikava stanje naše države i društva te duhovnu razinu "novokomponiranih vjernika".

Ta mala skupina "pravovjernih" poslala je jasnu poruku svim neistomišljenicima, a ona glasi: Marš s Igmana! Pa i dalje!

Tješi nas što još ima onih koji se protive ovakvom otvorenom i nasilnom ponašanju, ali zabrinjava što nitko tomu ne može stati na kraj. Ni policija, ni vlast" piše autor teksta iz Svjetla riječi. Nedavno objavljena analiza organizacije "World politics watcha" svjedoči kako je vjerski fundamentalizam i djelovanje pokreta vehabija u BiH stalno u porastu i više nije marginalna pojava.

Kako se navodi u analizi, prema objavljenom istraživanju, iako skoro 70 posto od dva milijuna bosanskih muslimana odbacuje doktrinu vehabija, gotovo 13 posto njih izjasnilo se da je poštuje. Vehabijski pokret u BiH predstavlja "potencijalno smrtonosni virus" za bosanske muslimane, ocjenuje profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Rešid Hafizović.

29.9.2008.
Pincom.info/ V.L.