ponedjeljak, rujna 22, 2008

HSP-HNZ: Osuđujemo Bešlićevu opstrukciju gradnje katedralne crkve

MOSTAR- Izaslanstvo koalicije HSP-HNZ predvođeno nositeljima područnih lista Zapada Snježanom Dropuljićem, Jugozapada Mariofilom Zovkom i Juga Lazom Raičem, dok je Gradsku listu predstavljao Nikola Marijanović-Beli, obišlo je crkvu Kristova uskrsnuće koja je u fazi izgradnja već punih 14. godina.

Hrvatska stranka prava (Đapić-dr. Jurišić) i Hrvatska narodna zajednica najoštrije osuđuje besramnu i kontinuiranu opstrukciju izgradnje crkve Kristova uskrsnuća od strane gradonačelnika Mostara i njegove stranke Ljube Bešlića, priopćeno je iz koalicije HSP- HNZ.

-Crkva Kristova uskrsnuća i njezina izgradnja koja je zamišljena kao potrebna još prije rata, a čija izgradnja je započela postavljanjem i blagoslovom kamena temeljca 12. veljače 1996. godine, još uvijek je na žalost na početku radova. Nakon polaganja kamena temeljca, zbog nedostatka financijskih sredstava, otezao se početak njezine izgradnje jer su oni koji su obećali pomoć jednostavno izgubili. Ipak, nešto se počelo graditi i raditi na temeljima i nakon toga su radovi zastali i nikako da počnu.

U javnosti su se počele plasirati priče kako nisu uredni papiri i kako nema građevinsku dozvolu. Upravo to je bilo pokriće dosadašnjoj gradskoj vlasti ali i aktualnom gradonačelniku Mostara Ljubi Bešliću da „pilatovski opere ruke“ zašto još uvijek, ako je to činjenica, crkva nije dobila svu potrebnu dokumentaciju. Shodno tome nikada iz gradskog proračuna nije izdvojena niti jedna marka za ovaj projekt dok su stotine tisuća maraka otišle za obnovu džamija i objekata Islamske zajednice. Naravno da nitko ne dvoji da treba dati novac za objekte Islamske zajednice i Pravoslavne crkve u Mostaru, ali samo su ga hrvatski birači podržali s očekivanjem da će mu na prvom mjestu biti nacionalni i vjerski interes. Njegov najnoviji slogan „završimo započeto“ praktično znači eutanazija hrvatskih nacionalnih interesa u Gradu Mostaru, stoji u priopćenju koalicije HSP- HNZ.

Gradnja crkve Kristova uskrsnuća uvučena je politikantske igre iz kojih nikako da se izvuče. Tako je 2003. godine u cijeli slučaj uvučeno Ministarstvo unutarnjih poslova FBiH i Uprava federalne policije, kada je i zatraženo od mostarske općine Jugozapad da dostavi kompletnu dokumentaciju o šest objekata.

Uz crkvu je provjeravan je i projekt Hrvatskog narodnog kazališta, zgrade Vlade FBiH, poslovna zgrada Integra, objekt Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače i stadiona pod Bijelim brijegom. Svi ovi slučajevi, osim crkve, se ne spominju i riješeni su osim crkve Kristova uskrsnuća koja je očito, kasniji apetitima bošnjačkih vjerskih i političkih čelnika, uvjetovana Islamskim centrom kod bivše robne kuće Hita. Svoje nezadovoljstvo naspram cijelog slučaja zorno svjedoči i prekid svih odnosa Biskupijskog ordinarijata Mostar s HDZ BiH i predsjednikom Draganom Čovićem, tvrde iz HSP-a.

HSP (Đapić-dr. Jurišić) i HNZ apsolutno i beskompromisno podržava izgradnju i završetak crkve Kristova uskrsnuća, kao i davanja svih potrebnih suglasnosti i građevinske dozvole. To je i jedan od prioriteta našeg programa ali i sudjelovanja u gradskoj vlasti, navodi se u priopćenju.

22.9.2008.
Pincom.info