petak, rujna 26, 2008

HDZ 1990.: Bešlić nije predvidio izgradnju ni jednog objekta za katolike

MOSTAR - U povodu stranačke polemike oko izgradnje crkve Kristova Uskrsnuća u Mostaru Gradski odbor HDZ 1990 želi priopćiti javnosti svoja stajališta istine radi, bez, kako kažu, namjere da se brani od neargumentiranih napada na svoje članove i dužnosnike.

U Mostaru vlada pravi kaos u urbanističkom smislu, grad je prepun nelegalnih objekata od najvećih do onih najmanjih po pločnicima. Gradska vlast ne nalazi, niti je pokazala iskrene namjere proteklih godina da uvede red u regulaciju prostora i izgradnje. Što se tiče same dozvole za spomenutu crkvu, ona je više predmet političkog prepucavanja, nego iskrene želje da se to riješi.

Poznato je da je za izgradnju crkve Kristova Uskrsnuća izdano Uvjerenje o uvjetima uređenja prostora (urbanistička suglasnost). Također je poznato da je potom izvršena i dodjela zemljišta Biskupijskom ordinarijatu za navedenu izgradnju od strane Općinskog vijeća općine Mostar.

Pitamo se, ako nitko nije osporio danu suglasnost, odnosno pravni temelj na koji se ona poziva, kakav je problem obnoviti urbanističku suglasnost, te postupak dovesti do kraja, odnosno izdati građevnu dozvolu.

Nekorektno je i besmisleno optuživati nekoga tko nije dio vlasti da je krivac za neučinjeno, kao što to čini HDZ BiH čiji dužnosnici vode gradsku upravu.

A kakav je odnos te gradske uprave prema Katoličkoj crkvi najbolji se vidi iz prijedloga regulacijskih planova. Naime, ti planove ne predviđaju izgradnju niti jednog sakralnog objekta za katolike u gradu Mostaru.

Zadaća Gradske uprave i gradonačelnika jest da vodi grad u interesu svih građana i svih vjernika. Licemjerno je svoje slabosti i nerad prebacivati na druge. Odgovornost za stanje u gradu snosi Gradska uprava i gradonačelnik Ljubo Bešlić pa i za izdavanje dozvola za izgradnju vjerskih objekata, stoji u priopćenju GO HDZ 1990. Mostar.

26.9.2008.
Pincom.info