nedjelja, rujna 14, 2008

HSP: Problemi BHRT-a su u njegovom ustrojstvu

SARAJEVO - Hrvatska stranka prava (HSP) BiH ističe kako su najnovija previranja na čelnoj poziciji Javnog radiotelevizijskog sustava u BiH predstavljena u javnosti kao politički obračun predstavnika Bošnjaka, s jedne, i Milorada Dodika, odnosno Srba, s druge strane.

U priopćenju HSP-a se navodi da u cijeloj priči nitko ne spominje revizorski izvještaj i negativno poslovanje kuće, kao i udvostručavanje dugovanja, osim člana Upravnog odbora BHRT Marije Putice ispred hrvatskog naroda.

S druge strane, Ahmet Žilić, član Upravnog odbora ispred Bošnjaka, koristi poznatu metodu zastrašivanja koristeći sinonim „Karađorđeva“, navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je Javni radio-televizijski emiter na državnoj razini (BHRT) od samog početka ustrojen na principima koji su odgovarali političkim predstavnicima Bošnjaka i Srba.

Ističe se da interese hrvatskog naroda i njihove prijedloge nikada nitko nije uvažio "iako su najviše dali za institucije na državnoj razini, počevši od ukidanja televizije „Erotel“ i svih predajnika, kao i instaliranja opreme višemilijunske vrijednosti, te brojnih drugih institucija hrvatskog naroda".

- U konkretnom slučaju, kada su u pitanju mediji, zauzvrat su dobili dva direktorska radna mjesta u osobama Drage Marića, generalnog direktora kojeg je naslijedio danas smijenjeni Mehmed Agović, i urednika informativnog programa Federalne televizije Mariju Topić-Crnoje", navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako su obje te funkcije u međuvremenu izgubljene, i sada kada su stvari počele da propadaju za to se indirektno opet optužuju Hrvati i njihov tobožnji dogovor sa Srbima.

HSP ističe da su mnoge javne radijske stanice koje program emitiraju na hrvatskom jeziku u prošlosti bile kažnjavane za bilo koju riječ koja bi mogla simplificirati jezik mržnje i vrijeđanje drugoga, te gubile frekvencije, dok ova tri javna servisa na razini države, Federacije BiH i Republike Srpske, posebice u slučaju FTV i RTRS-a, to svakodnevno čine bez ikakvih posljedica.

Hrvatska stranka prava Đapić-dr. Jurišić se zalaže za reforme i promjene u bilo kojoj instituciji u kojoj se slabo radi ili stvara gubitak, pa bilo to i u slučaju javnih medija.

''Svjesni smo činjenice da se politika ne smije miješati u uređivačku politiku ali ovdje je prije svega riječ o financijskom propadanju i lošem menagmentu'', navodi se u saopćenju.

14.9.2008.
Pincom.info