ponedjeljak, rujna 15, 2008

HDZ BiH razčarana presudom Rasimu Deliću

MOSTAR – "Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH neugodno je iznenađena presudom Haaškog suda, koje je sramotno niskom kaznom osudilo bivšeg načelnika glavnog stožera Armije Republike BiH generala Rasima Delića", stoji u priopćenju za javnost HDZ-a BiH.

HDZ BiH razočarana je činjenicom da zločini nad Hrvatima u BiH nemaju isti tretman u Haaškom tribunalu, navodi se dalje u priopćenju.

Haaško tužiteljstvo teretilo je generala Rasima Delić da kao zapovjednik nije poduzeo potrebne i razumne mjere protiv pripadnika odreda El Mudžahid koji su 1993. godine mučili, a potom ubili zarobljene hrvatske civile i vojnike u selima Maline, Bikoši, u općini Travnik.

HDZ BiH se pita i što je sa procesuiranjem najodgovornijih ljudi za počinjene i dokazane zločine nad nedužnim hrvatskim civilima koji su se dogodili u selima Grabovica, Uzdol, te u niz mjesta u Središnjoj Bosni.

Haaški sud je krajnje pristran, smatraju u HDZ-u BiH, jer je optužbi oslobodio ili, pak, na kratkotrajne zatvorske kazne osudio nekolicinu bošnjačkih generala, koje se teretilo za masovne zločine nad Hrvatima Središnje Bosne i sjeverne Hercegovine pa čak i stravične zločine mudžahedina.

"Istodobno vodeći se 'zapovjednom odgovornošću' drakonskim je kaznama 'nagradio' generala Tihomira Blaškića, Darija Kordića, Dragu Josipovića... Presudama se očito daje politički pečat proteklome ratu", stoji na kraju priopćenja.

15.9.2008.
Pincom.info / F