subota, travnja 11, 2009

TAJNE IGRE: EU želi spriječiti odlučniju akciju Amerikanaca u BiH?!

SARAJEVO - Ministri vanjskih poslova Češke, Francuske i Švedske, Karel Schwarzenberg, Bernard Kouchner i Carl Bildt, boravili su ovoga tjedna u Bosni i Hercegovini, i to je svakako bio događaj tjedna u našoj zemlji.

Predstavnici «EU trojke» izrazili su tijekom posjeta BiH zabrinutost sporošću reformi u BiH i zaostajanjem Bosne i Hercegovine na putu europskih integracija, te su pozvali bh. političke lidere na kompromis, da bi se ubrzale reforme u BiH na putu ka europskim integracijama. Uz nuđenje «prijateljske ruke» pomoći, ocijenjeno je da naša zemlja počinje zaostati za susjedima i da je EU zastrašena sadašnjom situacijom u BiH i želi da se proces približavanja zemalja Zapadnog Balkana, a posebno u BiH, znatno ubrza.

Ovo je, politički korektnim rječnikom prepričano, sažetak iznenadnog posjeta Schwarzenberga, Kouchnera i Bildta Bosni i Hercegovini.

No, postoje i sasvim različita tumačenja ovog događaja, pa čak i otvorene sumnje da Europska unija želi, kao i 1992. godine, spriječiti intenzivniji angažman Sjedinjenih Američkih Država i nove administracije predsjednika Baracka Obame na rješavanju problema u BiH. Više političkih i diplomatskih izvora s kojima je kontaktirao Pincom.info, uključujući i neke od najviše pozicioniranih hrvatskih i bošnjačkih dužnosnika upravo na ovaj način tumače posjet «EU trojke». Naravno, javno o tome ne žele govoriti niti se zamjerati utjecajnim krugovima u Uniji, posebno jer će nakon eventualne tranzicije OHR-a u Ured posebnoga predstavnika EU (EUSR) Bruxelles možda preuzeti ključnu ulogu za nadziranje situacije u BiH.

Povratak u 1992. godinu

- Ako ćemo govoriti pošteno, Bosna i Hercegovina «uživa» u povratku u 1992. godinu. Srećom, zasad samo u političkom, a ne u ratnom smislu. Kad se pojave jasni glasovi da netko ima mudrosti i hrabrosti nešto poduzeti za spas BiH, onda se kao po pravilu u Sarajevu skupe oni što iskažu zabrinutost za zdravlje BiH, ali propišu istu terapiju koja već nije izliječila bolest. Bolesnik jest, ali živ je i neka još troši davno propisani Dayton, kazao je jedan od naših sugovornika.

On podsjeća kako je prije 17 godina u Sarajevo sletio Francois Mitterrand, tadašnji predsjednik Francuske, i to upravo u trenutku kad se očekivala snažnija akcija međunarodne zajednice na zaustavljanju rata i sprječavanju srpske agresije. Njegovog dolazak na sarajevski aerodrom i izjave su to relativizirale i BiH se gušila u ratu još više
od tri godine..

- Sada se opet ponavlja vrlo slična priča. Naime, sada je samo šira ekipa stigla, ali s istim porukama i s istom zadaćom – spriječiti da se donesu radikalnije odluke za BiH i da BiH postane država, jer to ona sad nije. Ona je protektorat po mjeri samo nekih i na štetu svih. Naravno, ta šteta je za neke i katastrofalna. Ulogu ovomilenijskog Mitterranda preuzeli su diplomati Europske unije. Oni su prije dva dana u Sarajevu prezentirali konstantu europske politike - bezidejnost, neodlučnost i običnu demagogiju. Umjesto konkretnih prijedloga iza kojih će stajati akcija, pa ako treba i sankcije za «neposlušne». Ne, oni su nudili mrkvu u vidu daleke nade budućnost BiH u Europskoj uniji, pozivali na dogovor i kompromis među domaćim političarima – nastavlja sugovornik Pincom.info.

Neki od naših izvora posebno su kritizirali izjavu švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta, po kojoj se protekli rat u BiH «više vodio iz straha nego zbog mržnje».

- Ovim je samo ponovio tezu velikosrpskih tvoraca laži da je strah uzrok rata i da nisu postojali nikakvi realni uzroci, motivi i aspiracije pokretača rata. Svi su bili isti! Time ova teza narode na Balkanu svodi na iracionalne skupove jedinki koji se, eto, s vremena na vrijeme iz straha se pokolju – nastavlja sugovornik.

- Zato ne čudi i izjava Carla Bildta «da BiH u budućnosti vidi kao jedinstvenu zemlju s dva entiteta i velikim stupnjem decentralizacije. Osnovna struktura Ustava BiH nije možda perfektna, ali ona će ostati dugi period vremena»... Valja, naime, očuvati plijen onih koji su u ratu iz straha etnički očistili prostor i zatim ga dobili na poklon od moćnika među koje se slobodno može uvrstiti i sam Carl Bild. Dakle, na mjestu «zločina» ministar buduće zemlje predsjedateljice Europske unije opravdava teški grijeh međunarodne zajednice, navodi jedan od sugovornika našeg portala.

No, Bernard Kouchner je bio još izravniji.

- Situacija u BiH je danas daleko od one iz 1995. godine. Uvjeren sam da je dijalog između Bosanaca i Hercegovaca jedini put napretka za BiH... Međunarodna zajednica daje svoj doprinos ovom dijalogu, bez potrebe za organiziranjem nove međunarodne konferencije.

Zbacivanje «luđačke košulje»

Dakle, upozoravaju naši izvori, opet ista poruka: Dijalog je jedini put napretka, a zaboravite međunarodnu konferenciju! No, na dijalog se pozivalo i prije rata i u ratu, ali nije donio nikakva rezultata osim rata. No, što bi bilo da je pri kraju rata devedesetih godina administracija SAD također vodila takvu politiku?! Bi li bilo rata i do danas? Vjerojatno, premda daleko od ratnih crta koje su iscrtane oslobodilačkim akcija HV i HVO i Armije BiH i priznate Daytonskim sporazumom.

Zaključak sugovornika Pincom.info je da je stara politika u ovom slučaju, a koju personaliziraju Kuchner i Bildt, ponovno je na sceni i nastoji održati status quo u BiH te spriječiti održavanje međunarodnog skupa na kojem bi bile donesene odluke o BiH i za BiH, a koje bi značile zbacivanje «luđačke košulje», kako je Daytonski sporazum još poodavno nazvao Wolfgang Petritsch.. Ovo je samo potvrda da su europski čuvari Daytona, konkretnije Republike Srpske (RS), shvatili da se bliži dan kad bi se autor tog Daytona, dakle Sjedinjene Države, mogle ozbiljnije uključiti u rješavanje teške krize u BiH, da ne bi bila ugrožena i jedina vrijednost Daytona – mir.

Naše izvore stoga ne iznenađuje vijest da su članovi «prudske trojke», lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA dobili poziv za razgovor s ministrima inostranih poslova Češke, Francuske i Švedske o rješavanju političke krize u BiH, a razgovori će, najverojatnije, biti održani u Parizu:

«Prudski (ne)sporazum je čedo upravo ovih snaga, snaga koje bi učinile sve promjene koje bi zadržale postojeće stanje u BiH. I prije je bilo putovanja u Pariz, a bit će ih još ubrzo za prudske glumce. Luđačku košulju treba zadržati što dulje kako neki to najavljuju i priželjkuju».


11.4.2009.
A. Zornija/Pincom.info