petak, travnja 03, 2009

Inzko ima plaću kao Barack Obama !

SARAJEVO - Iako je i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH, Valentin Inzko plaću prima samo kao šef OHR-a te neće imati dodatne naknade u Uredu EUSR-a.


Premda je Inckova plaća poslovna tajna, "Avaz" saznaje da su njegova mjesečna primanja na razini plaća komesara Europske komisije koje, prema najnovijim podacima, bez dodatnih naknada iznose 24.422 eura.

Mediji su nedavno objavili da su osnovne plaće komesara EU, koje godišnje iznose oko 300.000 eura, jednake osnovnoj plaći američkog predsjednika Baracka Obame, koji zarađuje oko 400.000 dolara za jednu godinu.



Plaća da je predsjednik najveće svijetske sile


Prema tome, šef OHR-a u BiH ima ni manje ni više nego plaću poput predsjednika najveće svjetske sile. Inače, Ured visokog predstavnika ima poseban proračun, nezavisno od troškova EUSR-a, a koji usvaja Vijeće za implementaciju mira (PIC) i plaćaju države članice PIC-a.


Glasnogovornik Ureda visokog prestavnika Oleg Milišić izjavio je da je informacija o Inzkovoj plaći osobna te da je ne iznosi u javnost.


- Plaća ovog, kao i svih ostalih visokih predstavnika, usklađena je na odgovarajuoj razini u Europskoj komisiji i njihovim platnim razredima - rekao je Milišić.


Pola proračuna od 3,2 milijuna eura ide na plaće i naknade.


Imenovanjem Valentina Inzka za novog visokog te specijalnog predstavnika (EUSR) u BiH, Europska unija usvojila je i financijski plan poslovanja Ureda EUSR-a, u kojem je predvidjela veća finansijcka izdvajanja i kadrovsko jačanje.


No, dokument koji je "Dnevni avaz" dobio od Vijeća EU pokazuje da nije riječ o znatnijem povećanju i jačanju misije EUSR-a, ali otkriva da se više od polovice od ukupno 3,2 milijuna eura teškog proračuna tog ureda troši na plaće i naknade uposlenima.


Dva savjetnika za ustavna pitanja


Proračun je za 300.000 eura veći nego lani i važi do 28. veljače naredne godine. Cjelokupan iznos za rad EUSR-a daje Europska komisija.

Planirano je da EUSR ove godine dobije pojačanje, dva politička savjetnika koja će se baviti samo ustavnom reformom, što pokazuje da to pitanje dobiva status prioriteta.


Ured EUSR-a u Sarajevu sada ima ukupno 37 uposlenih, uključujući i domaće osoblje, a taj broj bit će povećan na 40. Osim dva savjetnika za ustavnu reformu, otvoreno je još jedno mjesto za lokalno osoblje. Iako EU govori o jačanju EUSR-a, nije predviđeno daljnje povećanje broja uposlenih prije zatvaranja OHR-a. U taj broj uključeno je ukupno 18 stranaca, jedan uposlenik u uredu u Bruxellesu i 14 lokalnih uposlenika te tri stažista.


Strano osoblje koje je pod ugovorom ima pravo na plaću, naknadu za odvojeni život i dnevnice. Plaća šefa Financijskog odjela je 7.375 eura, a većine ostalih između 4.000 i 4.950 eura. Oni dobivaju i pozamašnu naknadu za odvojeni život - dva puta godišnje po 4.970 eura. Uz sve to, za svaki dan dobivaju po 92,57 eura za troškove.


Novi mobiteli


Plaće pomoćnika koje delegiraju zemlje daju države iz kojih oni dolaze, a ne proračun EUSR-a, ali imaju pravo da dobiju po skoro 100 eura za dnevne troškove. Domaće osoblje, odnosno bh. državljani zaposleni u Uredu EUSR-a, imaju znatno niža primanja.


Među njima, najvišu plaću ima pravni savjetnik, 2.796 eura, a slijede uposlenici iz podrške (logistika, financije, IT, prevoditelji) koji primaju 2.216 eura te niži službenici s najnižim primanjima od 1.874 eura. Stažisti imaju 800 eura mjesečno.


Za troškove osiguranja stranih uposlenika godišnje bude izdvojeno ukupno 60.000 eura. Stranci imaju pravo i na plaćeno putovanje kući dva puta godišnje.


Ostatak ide na troškove rada Ureda, kiriju, putovanja i programe za javnost. Samo za reprezentaciju predviđeno je 18.000 eura. Dio uposlenika ove godine će dobiti i nova računala i mobitele. Za pružanje posebnih usluga konsultanata za medijsko komuniciranje predviđeno je 40.000 eura.


Zatvaranje OHR-a


Dokument razmatra i pitanje smještaja. EUSR ima ugovor o tome da sjedište tog ureda bude u zgradi na sarajevskoj Skenderiji do lipnja ove godine, ali se predviđa da će do tada biti riješena sudbina OHR-a u smislu njegovog eventualnog zatvaranja. Ako OHR bude zatvoren i Ured EUSR-a prijeći će u zgradu na Kovačićima u Sarajevu, gdje je sada smješten OHR.


Inzko, kao visoki i specijalni predstavnik, sada ima devet savjetnika koje delegiraju države članice. Njihov raspored dogovoren je unutar EU i neki od njih uposleni su i u OHR-u i Uredu EUSR-a.


Finska ima mjesto šefa Političkog odjela, Slovačka šefa ureda, Nizozemska šefa Odjela za međunarodnu zajednicu, Francuska dva politička savjetnika. Švedska i Danska imaju po jednog vojnopolitičkog savjetnika, a Mađarska i Njemačka po još jednog političkog savjetnika za odnose prema EU.


3.4.2009.
Pincom.info