ponedjeljak, travnja 13, 2009

Katolici u BiH neće nestati kao domoroci

SARAJEVO - Kriza kroz koju svijet danas prolazi ponovo nas podsjeća na istinske vrijednosti te na potrebu jačanja vjere bez koje nema ni čovjeka za kojega se žrtvovao Krist, temeljna je poruka što ju je u svojoj propovjedi na uskrsnoj misi u Sarajevu izrekao vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Kriza je riječ koja dominira posljednjih mjeseci a ona je zapravo proizvod kulture u kojoj je sve bilo svedeno na posjedovanje, uživanje i trošenje pri čemu su jači bili oni koji su iskorištavali slabije potičući ujedno agresivnost, kazao je kardinal Puljić vjerničkom mnoštvu u sarajevskoj prvostolnici katedrali Srca Isusova.
Kritizirao je pri tom pojave bezdušne eksploatacije radnike kojima poslodavci ne daju čak ni plaću i ucjenjuju ih prijetnjama otkazom.

Takav svijet, istaknuo je vrhbosanski nadbiskup, može biti samo onaj u kojemu nema Boga a ako je to slučaj onda je i čovjek istinski ugrožen.

"Čovjek današnjice pravi je odrpanac jer živi bez Boga", kazao je kardinal Puljić dodajući kako je istinsko bogatstvo zapravo sresti uskrsloga Krista i naučiti se davanju drugome.

Puljić je kazao i to kako su vjerujući kršćani kao i križ kao njihov simbol danas često napadani tek stoga što istinski vjeruju.
Unatoč tome, poručio je vrhbosanski nadbiskup, katolici neće dopustiti da ih se unižava i napada baš kao što ni svoju vjeru neće zlorabiti napadajući drugoga.

Pozvao je da se priznaju realnosti i različitosti među ljudima u Bosni i Hercegovini kao njihovo bogatstvo ali je istodobno upozorio kako katolici neće dopustiti da iz nje nestanu "poput nekih domorodaca samo da bi država napredovala".

13.4.2009.

Hina/Pincom.info