subota, travnja 18, 2009

Bošnjacima dva milijuna, Hrvatima niti marke

MOSTAR – Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH u dvije godine nije dobila niti jednu marku od federalnih vlasti, dok je Savez logoraša BiH u istom razdoblju dobio oko dva milijuna maraka. Hrvatski logoraši više puta su tražili odgovore od hrvatskih dužnosnika u federalnoj vlasti, ali bez uspjeha. “Ogorčeni smo na ovakvu situaciju, iako bi oba udruženja trebala biti ravnopravna, očito to nije slučaj”, rekao je Mirko Zelenika, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH.

Odgovornost političara


On nam je potvrdi kako je imao sastanke s federalnim ministrom financija Vjekoslavom Bevandom i federalnim ministrom rada i socijalne skrbi Pericom Jelečevićem, dok se predsjednica Federacije Borjana Krišto nije ni željela sastati s logorašima.
“Na tim sastancima nitko nam nije mogao reći zbog čega je ovakva segregacija. Prema njihovom ponašanju, moglo bi se zaključiti kako nije niti bilo hrvatskih logoraša”, kaže ogorčeni Zelenika. Upravo zbog toga, logoraši za teško stanje najodgovornije vide vodeće hrvatske političare.

Neizvjesna sudbina

Zelenika napominje kako ova udruga broji više desetaka tisuća Hrvata koji su bili žrtve u brojnim logorima diljem BiH, te nisu zaslužili maćehinski odnosu prema njima. “U posljednjim kontaktima s federalnim vlastima oni su stalno isticali kako nema novca. Čini se kako je teška ekonomska i financijska situacija na sceni, ali samo za hrvatski narod”, kategoričan je Zelenika.

Piše: Dragan Bradvica/ dnevni-list.ba