utorak, travnja 21, 2009

Reakcije: Cerić ruši BiH

SARAJEVO - Politički savjet ACIPS-a (POLIS) smatra da je izjava reisa Mustafe ef. Cerića o potrebi za stvaranjem nacionalne države Bošnjaka zloporaba pozicije vjerskog autoriteta za postavljanje političkih ciljeva.

Cerićeva izjava predstavlja izlazak iz okvira duhovnog i vjerskog djelovanja i znači izravno učešće u političkom životu BiH. Političkim djelovanjem Cerić krši osnove sekularizma i laicizma u našoj državi i otežava nam dalju integraciju u obitelj demokratskih nacija, navodi u priopćenju ACIPS.

Reis Mustafa Cerić je nedavno zamjerio bošnjačkoj inteligenciji da nisu dovoljno uložili truda da razvijaju nacionalnu komponentu kod Bošnjaka, koja bi proizvela i potrebu za stvaranjem "nacionalne države Bošnjaka".

Pored rušenja sekularizma u političkom životu BiH, sami ciljevi koje Cerić postavlja bošnjačkom narodu su po mišljenju ACIPS-a, potpuno suprotni duhu i tradiciji naše države kao multietničkom i višekonfesionalnom društvu.

I pored činjenice da današnje ustavno uređenje Bosne i Hercegovine ne omogućava potpuno poštivanje svih prava građana i građanki zbog diskrimintornih zakona, POLIS smatra da nitko nema pravo odustati od neminovnog vraćanja jednakopravnosti svih na svakom pedlju naše zemlje.

Nacionalna država Bošnjaka ne može biti odgovor na sadašnje diskriminatorne norme koje sprječavaju BIH da bude punopravna članica Europske uniije kao demokratske zajednice pojedinaca i naroda. Konačno, stvaranje nacionalne države Bošnjaka je nemoguće ostvariti demokratskim sredstvima i poziv za ovakvo političko djelovanje je ujedno i poziv na novu nestablinost. Ukoliko Mustafa Cerić smatra da bi ovo trebalo biti cilj bošnjačkog naroda, jedini način na koji bi u sekularnom društvu mogao sudjelovati u njegovom ispunjavanju je tako što će prestati obavljati vjersku funkciju i otvoreno ući u političku arenu, stoji u priopćenju ACIPS-a.

Iza izjave reis-ul-uleme Mustafe Cerića o potrebi stvaranja "nacionalne države Bošnjaka" krije se želja za stvaranjem unitarne BiH, u kojoj bi o svim važnijim pitanjima odlučivali Bošnjaci, dok bi Srbi i Hrvati bili diskriminirani i marginalizirani.Izjavio je ovo izaslanik SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Zoran Koprivica.

Koprivica je rekao da je krajnji cilj ovakvih radikalnih istupa rušenje daytonske BiH i stvaranje centralizirane, unitarne BiH, u kojoj bi Bošnjaci bili dominantan narod.

Naglasio je da je Cerićev istup, zapravo, poziv na rušenje BiH.


- Ovakve izjave su štetne, jer koče europski put BiH i produbljuju nacionalnu i vjersku netrpeljivost. Nitko ne bi smio ovako razmišljati, a posebno to ne bi trebao biti stav vjerskih vođa - kazao je Koprivica.

I predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Josip Perić ocijenio je da posljednji istup reisa Mustafe Cerića doprinosi podizanju nacionalnih tenzija.

- BiH je specifična zemlja, opterećena nacionalnim i vjerskim problemima, a ovakve izjave samo dodatno potpiruju mržnju i nacionalnu netrpeljivost - rekao je Perić.

Josip Perić je kazao da je zabrinjavajuće da ovakve izjave dolaze od najviših vjerskih vođa.

Nažalost, reis Mustafa Cerić već duže vrijeme je poznat po neprimjerenim istupima, a svi dobro znamo šta je njihov cilj - naveo je Perić.

21.4.2009.

R. I. / Pincom.info