petak, travnja 03, 2009

Klan Osmani preuzima kontrolu u BiH

SARAJEVO - Neki sarajevski narko bossovi uvezani su sa Ćazimom Osmanijem, šefom albanske međunarodne mafijaške grupe, saznaje „San“ iz svojih izvora.

Osmani, čiji je nadimak Feliks, smatra se njemačkim „kraljem heroina“, a njemački mediji ga nazivaju i „Dom Hamburgo“, aludirajući time kako je Hamburg pretvorio u „Palermo sjeverne Europe“.

Sa sarajevskim i bosanskohercegovačkim vodećim mafijašima, Osmanija je povezao Milan Damjanović, predratni obavještajac KOS-a. Kao što je „San“ nedavno pisao, Damjanović je pred rat formirao paraobavještajnu službu na Balkanu koja, prema nekim procjenama, ima oko tisuću operativaca. Balkanske kriminalne grupe je čvrsto povezao i one međusobno dobro surađuju.


Njihovi šefovi održavaju redovne tajne sastanke na kojima dogovaraju zajedničke akcije, a Damjanović te skupove organizira u Slatini kod Banja Luke.

Izvori Sana kažu kako Ćazim Osmani Feliks direktno kontrolira putove droge, prvenstveno heroina i kokaina, koji vode preko Crne Gore, BiH i Hrvatske za zapadnoeuropske zemlje. Riječ je o ogromnim količinama droge i stotinama milijuna eura.

Damjanović se gotovo nigdje ne pojavljuje javno i paraobavještajnu službu vodi iz svojih tajnih baza u Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Za sebe je vezao iskusne obavještajce KOS-a koji imaju dobre političke veze, ali i veze u policiji, sudovima i tužiteljstvima čiji je zadatak, pored ostalog, i da s vremena na vrijeme lansiraju priče kako je Damjanović službenik nekih zapadnih obavještajnih službi.

Navodno, on koristi desetak imena i isto toliko lažnih putovnica, pored ostalog i putovnicu BiH. Po nekim informacijama, Damjanović raspolaže i sa dosjeima nekih osoba iz BiH kojima ih je ucijenio i preko kojih obavlja određene poslove.

Osim što sa svojom paraobavještajnom službom pokriva krijumčarenje i trgovinu droge i cigareta, on organizira i pranje novca koji stiču narko i duhanska mafija i to tako što se kupovinom nekretnina i izgradnjom stambeno-poslovnih zgrada u BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori ubacuje u legalne novčane tijekove. Određeni izvori kažu kako je sa svojom ekipom bio umiješan i u krijumčarenje i prodaju bojnih otrova koji su se proizvodili u Srbiji.

Očekuje se kako će u najskorije vreme neke zapadnoeuropske države pokrenuti postupke protiv Damjanovića što će i njega i njegovu ekipu odvesti na višegodišnju robiju.

3.4.2009.
Pincom.info