subota, travnja 25, 2009

Hoće li Čović završiti kao Jelavić?

SARAJEVO – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović mogao bi postati državni rekorder po broju optužnica i kaznenih prijava koje su od 2001. do danas podignute protiv njega. Državni sud jučer je potvrdio optužnicu protiv Dragana Čovića i Edhema Bičakčića za aferu stanovi tešku više od tri milijuna maraka u vrijeme dok su bili na funkcijama dopremijera i premijera Federacije. Uz ovo, protiv Čovića još uvijek nije okončan postupak za zlouporabu položaja koju je počinio kao federalni ministar financija u slučaju Lijanović. Sud BiH se u ovom slučaju proglasio nenadležnim i prebacio ga na sarajevsko Županijsko tužiteljstvo.
Uz sve to, u Županijskom tužiteljstvu Mostar protiv Čovića se vode još tri istrage za kriminalna djela i to u slučajevima Eronet, Soki i Mondo. Postavlja se pitanje hoće li sadašnji prvi čovjek HDZ-a BiH završiti kao i njegov prethodnik Ante Jelavić, koji je pred presudom za navodni kriminal pobjegao u Hrvatsku gdje je razvio privatni biznis.

Uskoro saslušanje

Kad je u pitanju posljednja optužnica - bivši premijer Vlade FBiH Edhem Bičakčić i tadašnji ministar financija Dragan Čović, uskoro će se pred sucem za prethodno saslušanje Suda BiH izjasniti o krivnji. Optužnica Državnog tužiteljstva ih tereti da su od 1999. do 2001. zlouporabili položaj ili ovlasti tako što su iz sredstava proračuna izdvojili nešto više od 3,5 milijuna maraka za rješavanje stambenih pitanja zaposlenika u izvršnoj, sudskoj i zakonodavnoj vlasti. Bičakčić i Čović su, kao što smo već objavili, prekoračenjem svojih službenih ovlasti donijeli odluke koje su obuhvatile rješavanje stambenog pitanja i adaptaciju stanova za 64 političara, kao i vojna funkcionara, tako što su postupali suprotno odredbama Zakona o Vladi FBiH i Poslovniku o njezinom poslovanju. Ipak, spomenutim zakonom i pravilnikom je određeno da Vlada svoje odluke donosi na javnim sjednicama i to većinom glasova prisutnih članova. Međutim, Bičakčić i Čović su donijeli i potpisali navedene odluke, a da se o njima uopće nije raspravljalo na sjednicama Vlade. Na osnovi tih odluka donesena su sredstva za kupovinu i adaptaciju 64 stana. Na ovaj način su Bičakčić i Čović kao službene osobe Vlade FBiH, prekoračili granice svoje službene ovlasti, te drugima pribavili imovinsku korist u iznosu od 3,6 milijuna maraka, za koliko su također, oštetili federalni proračun.

Stanovi braći Ljubić

Na osnovi ugovora o kupoprodaji stana u Ulici Ismeta Mujezinovića između Vladine službe kao kupca, te Marije i Matka Topalović kao prodavača, Služba je platila kupoprodajnu cijenu od 190.000 maraka na račun u Gospodarskoj banci, te potom 19.000 maraka na ime poreza na promet troškova postupka. Vlada je na taj način nabavila stan, koji je na trajno korištenje dodijeljen Boži Ljubiću, dok mu je i omogućena korist veća od 187.000 maraka. Na ovakav način pribavljena je imovinska korist Fuadu Kasumoviću, u iznosu većem od 65.000 maraka, a ovaj iznos je isplaćen na ime adaptacije stana u sarajevskoj Ulici Jovana Bjelića. Na sličan način je Stjepanu Kljujiću pribavljeno 13.114 maraka na ime djelomičnog završetka gradnje stana u Tešanjskoj ulici u Sarajevu, zatim saniranje stana Mirzi Hajriću u Ulici branitelja Sarajeva u iznosu od 40.000 maraka, potom Mirsadu Ćemanu više od 10.000 maraka također, za adaptaciju stana, te Miri Bradari više od 52.000 maraka za izvođenje građevinsko-zanatskih radova na objektu u Ulici francuske revolucije. Halidu Genjcu je potom, ovakvim Bičakčićevim i Čovićevim odlukama, pribavljeno 44.000 maraka za saniranje stana u Sarajevu, Mehmedu Ceri za istu namjenu skoro 37.000 maraka, te potom Fikretu Jašareviću 31.000 maraka, također, za adaptaciju stana. Ukupan iznos od 186.000 maraka je uplaćen Atifu Dudakoviću na ime kupovine stana i garaže u Ulici Maria Mikulića, dok je na ime avansa Huseinu Živalju uplaćeno 55.000 maraka. Također, Mariofilu Ljubiću je na ime ugovora o kupoprodaji stana u sarajevskoj Ulici Rizaha Štetića omogućeno pribavljanje imovinske koristi veće od 189.000 maraka, a Sakibu Mahmuljinu je uplaćeno ukupno 265.146 maraka na ime kupovine kuće s dvorištem u Ulici Mehmeda Handžića. Ova optužnica obuhvatila je i kupovinu stana sadašnjeg premijera Vlade FBiH Nedžada Brankovića, a Bičakčić i Čović su mu svojim odlukama pribavili korist nešto veću od 245.000 maraka. Ivi Andriću Lužanskom je financirana izgradnja stambeno-poslovnog objekta u Tuzli, a Bičakčić i Čović su mu, kako se navodi u optužnici, omogućili pribavljanje 109.000 maraka. I tu nije kraj, ali mi donosimo popis imena i iznosa koji su dodijeljeni a koji stoje u optužnici među kojima je i nekoliko NN osoba.

Pišu: H. Rovčanin, N. Dedić/ dnevni-list.ba