srijeda, veljače 18, 2009

Samo trećina građana doživljava BiH kao domovinu

SARAJEVO - Tek trećina građana BiH su domoljubi, njih 47 posto ne želi imati veze s Balkanom, a 74 posto smatra kako vlasti ne čine ništa u borbi protiv organiziranog kriminala, prenosi San.

To pokazuju rezultati Galupovog istraživanja provedenog krajem prošle godine u regiji. Ispitivanje raspoloženja javnog mnijenja provedeno je u sedam država – BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i na Kosovu.

Samo 33 posto građana BiH poistovjećuje se s državom u kojoj živi, odnosno prema BiH gaji jake ili izrazito jake osjećaje. Istraživanje pokazuje kako se svega deset posto stanovnika Republike Srpske identificiralo s BiH. U Hrvatskoj je slika drugačija – 65 odsto građana gaji jake osjećaje prema svojoj zemlji, a identifikacija s državom jača je samo na Kosovu (76 posto).

Čak 60 posto građana Hrvatske ne želi imati veze sa Balkanom, u BiH je takvih 47, Srbiji 34, Crnoj Gori 32, Albaniji 23, Makedoniji 21, na Kosovu deset odsto.

Pogoršanje životnog standarda očekuje 44 posto građana Hrvatske, u našoj zemlji i Makedoniji takvih je 40 odsto.

Posebno su zanimljivi odgovori na pitanje čine li vlasti dovoljno u borbi protiv organiziranog kriminala. Čak 74 posto ispitanika u BiH smatra kako se bh. vlasti ne bore dovoljno protiv organiziranog kriminala.

U Makedoniji taj postotak iznosi 35, Crnoj Gori 45, Kosovu i Albaniji po 48, Srbiji 58, a u Hrvatskoj 78 posto građana smatra kako vlasti ne čine sve što mogu protiv organiziranog kriminala.

18.2.2009.
Pincom.info