petak, veljače 20, 2009

Drastične kazne: Četvorici Hrvata 80 godina zatvora !

SARAJEVO - Prvostupanjskom presudom oglašena su krivim četvorica bivših pripadnika HVO-a za zločin počinjen u Vojnom kod Mostara.


Sud BiH je četvoricu bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) proglasio krivima za zločin protiv čovječnosti počinjen u logoru Vojno kod Mostara i osudio ih na ukupno 80 godina zatvora.

Marko Radić, bivši zapovjednik Prve bjelopoljske bojne HVO-a, osuđen je na 25; Dragan Šunjić, bivši dozapovjednik zatvora u Vojnom, na 21; Damir Brekalo, bivši vojnik, na 20; i Mirko Vračević, bivši stražar, na 14 godina zatvora.

Prema prvostupanjskoj presudi, optuženi su krivi jer su djelovali kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio progon bosanskih muslimana, nanošenjem teških fizičkih i psihičkih ozljeda, što je za posljedicu imalo smrt nekoliko osoba.

Radić i Šunjić, kazao je sudac Gluhajić, “imali su zapovijednu odgovornost”, ali, prema praksi Suda BiH, “ona se isključuje kada su proglašeni krivima za udruženi zločinački poduhvat”.

Prvostupanjskom presudom Radiću, Šunjiću i Brekalu je produžen pritvor, a Vračeviću mjere zabrane.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe u sljedećih 15 dana.


Dragovoljci i veterani HVO-a ogorčeni presudom

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata (UDIVDR) HVO-a Herceg-Bosne ogorčena je današnjom presudom Suda BiH predsjedniku UDIVDR-a stožernome generalu Marku Radiću i još trojici pripadnika HVO-a iz Mostara (Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću)", stoji u priopćenju UDIVDR-a.


"Presuda od 25 godina Radiću, od 21 godine Šunjiću, 20 godina Brekalu i 14 godina Vračeviću presuda je HVO-u i hrvatskome narodu u Mostaru i BiH", tvrdi se u priopćenju.

"Sam čin istrage, vođenja postupka i presude bili su farsa i izmišljotina koje ne bi prošle ni u jednoj normalno uređenoj državi", stoji, uz ostalo, u priopćenju.


20.2.2009.
Pincom.info