nedjelja, veljače 01, 2009

Komarica Hrvate proglasio kukavicama

BRČKO - U organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) Brčko Distrikta jučer je održan okrugli stol na kojem je, između ostalog, razmatran društveni položaj Hrvata u Posavini i banjalučkoj regiji nakon Dayjtona.

Jedan od sudionika bio je i biskup banjalučki Franjo Komarica, koji je u svom izlaganju kazao da je pravo na rodni kraj neupitno pravo svakog čovjeka.

- Rodno mjesto je najsvetije mjesto za svakoga čovjeka. Mnoga vaša razmišljanja su da je hrvatski narod pao na ispitu. Dok su se drugi narodi uspješno ili manje uspješno zalagali za ostvarenje neupitnog prava za svoj rodni kraj, ispada da je hrvatski narod svoju glavu dao drugome da je nosi. Hrvatski narod zbog toga se pokazao najvećim beskičmenjakom i najvećom kukavicom, jer su zaboravili svoj rodni kraj - kazao je u svom izlaganju biskup Komarica.

Naglašavajući kako je bilo jasnih opstrukcija prvih godina nakon rata kada se dosta Hrvata željelo vratiti u banjalučki kraj, odnosno da tada nije bilo političke volje.

- Istupio sam zube moleći političare da omoguće povratak ljudima koji se žele vratiti u svoj kraj. Imamo na desetine ljudi kojima je sud donio presudu da se mogu vratiti svojim kućama, ali im se to ne omogućava - kazao je Komarica.

1.2.2009.
Pincom.info