ponedjeljak, veljače 23, 2009

New York Times: SAD moraju spriječiti novi HOROR u BiH

NEW YORK - Sjedinjene Američke Države i njezini saveznici moraju da sastave plan spašavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, i, koristeći primamljivost eventualnog članstva u EU, natjeraju građane BiH da napišu novi ustav koji će konačno stvoriti funkcionalnu multietničku državu, piše danas "New York Times".

U uvodničkom komentaru list ocjenjuje da je prošlo dosta vremena od kada su SAD ozbiljno posvetile pažnju situaciji u BiH.

"Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma 1995. godine Washington se okrenuo drugim pitanjima i većinom prepustio Evropi nadgledanje mirovnog sporazuma, ali sada je vrijeme da se ponovo angažira prije nego sporazum propadne", piše list, uz ocjenu da se čini da je teško moguće da se regija vrati nasilju.

Dennis Blair, novi direktor nacionalne obavještajne agencije, upozorio je Kongres da je opstanak BiH kao multietničke države ozbiljno doveden u pitanje sa tenzijama do sada najvećim u posljednjih nekoliko godina.

Sporazum koji je okončao rat stvorio je decentraliziran politički sustav koji je produbio, a ne "poravnao" duboke podjele.
Član predsjedništva BiH Haris Silajdžić pozvao je na ukidanje Republike Srpske, dok premijer Republike Srpske Milorad Dodik, koga podržava Rusija, govori o secesiji, navodi list.

"Narod u BiH mora na kraju preuzeti odgovornost za ono što će njihova zemlja postati, ali SAD, koje su predvodile pregovore u Daytonu, zainteresirane su da prekinu daljnju eroziju mirovnog sporazuma, kao i EU koja ima 2.000 mirovnjaka i specijalnog predstavnika u BiH", navodi "New York Times".

U komentaru se izražava uvjerenost da pomoćnici američkog predsjednika Baracka Obame razmatraju BiH, i da opredijeljenost novog predsjednika "agresivnoj diplomaciji" može da osigura da se "horori BiH nikad ne ponove".

23.2.2009.
Srna/Pincom.info