četvrtak, veljače 26, 2009

Hrvati su obilježeni kao zločinački narod

MOSTAR - Predstavnici koordinacije hrvatskih braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata jučer su najoštrije osudili “montirani” proces protiv pripadnika HVO-a Marka Radića, Damira Brekala, Dragana Šunjića i Mirka Vračevića te su, ukoliko žalba na presudu ne bude uvažena, najavili i prosvjede, blokadu prometnica i granica.

Montiran proces

Tajnica hrvatske Udruge logoraša Domovinskog rata Željka Zovko na tiskovnoj je konferenciji održanoj u mostarskom naselju Vojno u ime udruga optužila Sudsko vijeće Suda BiH da je ciljano prihvatilo optužnicu protiv ove četvorice, nazvavši proces protiv njih “montiranim”.

“Radić častan čovjek”

“Presuda od 80 godina zatvora nas je zaprepastila i stavila u situaciju u kojoj se osjećamo prevarenima i napuštenima. Izgubili smo svaku vjeru u institucije države koja se pokazala maćehinskom prema hrvatskom narodu te ga obilježila zločinačkim predznakom”, naglasila je Zovko, koja je podsjetila kako je upravo hrvatski narod u Bijelom Polju izdan i napadnut od dojučerašnjih saveznika - Bošnjaka, a tada je zarobljeno i 207 Hrvata, od kojih je 24 ubijeno. Predsjednik mostarske HVIDRA-e Zoran Zovko nazvao je pak Radića časnim čovjekom, podsjetivši kako su on i njegove kolege osobno nosili hranu i pomoć Bošnjacima.

Piše: Dario Pušić/ dnevni-list.ba