nedjelja, veljače 15, 2009

Ljubić: Podjelom samo F BiH Bošnjake i Hrvate se gura u sukob

MOSTAR - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990., Božo Ljubić u intervjuu za politički magazin Fokus RTM-a, govoreći o Banjalučkoj izjavi i Prudskom sporazumu trojice lidera, izjavio je kako je neprihvatljivo reducirati hrvatsko pitanje „samo na teritoriju Federacije BiH".

„Ona je, takođe, rezultat rata, Washingtona i Daytona. Mi se (time, op. a.) odričemo prava na svoja povijesna staništa, dijela Posavine, sjevero-zapadne Bosne, što je apsolutno neprihvatljivo i što ja nikada ne mogu podržati", rekao je Ljubić, misleći na izjave premijera RS-a, Milorada Dodika, kako je RS neupitna i da se može dijeliti samo Federacija BiH.


Ljubić je dodao da se „na takav način" gura Bošnjake i Hrvate u „potencijalni konflikt", koji ne mora biti oružani, ali u kojem „gubitnici mogu biti samo oni koji su malobrojniji, dakle Hrvati".


Ljubić je naglasio kako je „neprihvatljivo da se dijeli samo Federacija", te je dodao da nikakva reforma Ustava, koja neće značiti teritorijalno preuređenje, „u kojem će biti čitava BiH na stolu", ne može donijeti rješenje.


U intervjuu za Fokus RTM-a, Božo Ljubić je rekao kako je ovakva BiH neodrživa, nepravedna i njome se priznaju rezultati rata, te je i nefunkcionalna.


„Bespredmetno je govoriti o broju federalnih jedinica i velika je greška onih koji sada izlaze sa bilo kakvim brojevima", rekao je Ljubić.


„BiH sa dva entiteta nije moguća. Moguća je sa 3, 4, 6 i sa 10 jedinica, da budem potpuno jasan", dodao je.


Ljubić smatra kako treba voditi proces dogovaranja i usaglašavanja, ali u institucijama sustava uz pomoć političkih elita, „ali ne mogu sastanci trojke ili šestorke zamijeniti institucije sustava".


„Dobro je razgovarati o ovim pitanjima, ali dogovor i sporazum trebaju se smjestiti u institucije BiH, tamo gdje se jedino može odlučivati, gdje se jedino može doći do rješenja", rekao je Ljubić.


Predsjednik HDZ-a 1990. je istakao kako je pozitivno što reforma ustava više nije tabu-tema, „čak i u onim krugovima i onim dijelovima BiH koji su a priori pokušali braniti status-quo, mislim tu u prvom redu na srpske političke elite".


Pozitivno je također, rekao je, i što je federalizam legitimna tema, „čak i kod onih koji su početkom bili histerično protiv toga".


„Samo prije godinu dana, na samo spominjanje federalnog uređenja i konsoacijacije, dizala se kosa nekim bošnjačkim političarima i intelektualcima u Sarajevu, a danas i predstavnici eminentno bošnjačkih stranaka govore o federalnom uređenju i konsoacijaciji kao najboljem modelu za BiH", rekao je Ljubić za Fokus RTM-a.


15.2.2009.
Pincom.info