ponedjeljak, veljače 02, 2009

Komšić: Treći entitet nije dobar za Hrvate

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da treći entitet nije dobro rješenje za Hrvate u BiH, jer, kako je naveo, nacionalni identitet, kulturu i jezik treba proširiti na što veći prostor. "Po Hrvate ne bi bilo dobro zatvaranje u bilo kakve granice.

Za sve koji to zagovaraju imam prosto pitanje - znači li to da ste odustali od Posavine? Kako povući granicu tog entiteta, pogotovo u srednjoj BiH, ili u Mostaru? Priča o crtanju novih granica ne sluti na dobar kraj", istakao je Komšić za federalne medije.

On je rekao da Prudski sporazum nije dobar po BiH i da bi najbolje bilo da on ne bude realiziran.

Komšić je istakao da Predsjedništvo BiH, uglavnom, dobro funkcionira i da su odnosi među članovima dobri, ali da postoje različiti pogledi oko krupnih političkih pitanja koja zadiru u ustavnu problematiku.

"Ovoj je državi potrebna institucija predsjednika države, a ne Predsjedništvo", rekao je Komšić.

Komšić je naveo da nije zadovoljan vanjskom politikom BiH, mada su, kako je rekao, neke stvari ispravljene i više nema krupnih skandala u diplomatsko-konzularnim predstavništvima kao prije.

On je podsjetio da je upozoravao da je među čelnim ljudima koji donose odluke u Ministarstvu vanjskih poslova samo jedan Hrvat, ali da ništa nije preduzeto i da je stanje ostalo isto.

Komentirajući uskraćivanje gostoprimstva velespoalsniku Gvineje Bisao u BiH, za koga se utvrdilo da je osoba koja je uhićena u Austriji, Hrvatskoj, Srbiji i Njemačkoj, Komšić je istakao da u BiH ne postoji sustav provjere kao u drugim zemljama.

2.2.2009.
Pincom.info/ Srna