srijeda, veljače 11, 2009

Čović optužio crkvenu ljevicu da je za dvoentitetsku BiH

MOSTAR - Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović optužio je zagovornike ostanka dvaju entiteta da zagovaraju nestanak Hrvata iz Bosne i Hercegovine, ocijenivši da preustroj zemlje u četiri federalne jedinice jamči povezanost Hrvata u cijeloj BiH.

Dr. Čović je to rekao u intervjuu koji su sinoć emitirale tri hrvatske televizijske postaje u BiH - Hercegovačka TV, HTV Oscar C iz Mostara i TV Kiss iz Kiseljaka.

"Postoje snage među Hrvatima, pa čak i u Katoličkoj crkvi, prije svih u Sarajevu, koje s političke ljevice pokušavaju kazati kako je bolja dvoentitetska daytonska BiH nego bilo koje drugo rješenje koje mi danas predlažemo. Ne želim spočitavati bilo komu ideje, ali te političke igre su najveća podmetanja ili, da kažem, kukavičje jaje", rekao je Čović. Dodao je kako je razočaran zagovaranjem dvoentitetskog ustroja BiH od bivšeg provincijala bosanskih franjevaca fra Luke Markešića.

Čović je objasnio kako ostanak dvaju entiteta zagovara i dio sarajevske politike koja smatra da će Hrvati za 20 godina nestati iz BiH. Rekavši da tako uređenje države vodi njezinu raspadu, pojasnio je kako prijedlog o preustroju BiH u četiri federalne jedinice umjesto sadašnjih dvaju entiteta nudi europsku budućnost BiH.

"Napravili smo nešto racionalno s četirima jedinicama. S druge strane nismo se zadržali na brojci dva. Oni koji ne vjeruju, brojka dva jamči uništenje BiH. Ne možete s dvama entitetima udovoljiti građanima BiH i trima konstitutivnim narodima", rekao je.

Čović je u televizijskom intervju odbacio tvrdnje kako su se potpisnici prudske i banjolučke izjave dogovorili o zemljovidima po kojima bi se hrvatska područja u središnjoj Bosni i Posavini našla izvan većinske hrvatske federalne jedinice.

"Ne postoji niti jedno rješenje koje smo razrađivali glede novoga ustava koji nije sveobuhvatno udovoljilo potrebama Hrvata u Posavini, Žepču i središnjoj Bosni", ustvrdio je Čović.

"Diskontinuitet teritorija prije svih štiti BiH jer je nemoguće onda bilo što izdvojiti, a s druge strane omogućuje da se pojedini teritoriji mogu naći u pojedinoj jedinici na temelju svih kriterija. Nema nijednog razloga da prostori gdje žive Hrvati ne budu povezani takvim kvalitetnim rješenjem", rekao je Čović.

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Sulejman Tihić i SNSD-a Milorad Dodik potpisali su potkraj siječnja u Banjoj Luci politički sporazum o preustroju BiH umjesto sadašnjih dvaju entiteta u četiri federalne jedinice.

11.2.2009.
Pincom.info