petak, veljače 20, 2009

English: Ne daljnjoj etničku podjeli BiH - i točka !

SARAJEVO - Ne sjećam se tko mi je od sugovornika spomenuo termin "razvod" u Bosni i Hercegovini. No, oni koji misle da je "sporazumni razvod" moguć - zavaravaju se! Činjenica je da ne vidim nikakve šanse za podjele BiH koje ne bi imale veoma žestok otpor. One koji smatraju da to nije tako, pozivam da ne promišljaju i ne djeluju tim pravcem. Pretpostavke "mirnog razvoda" potpuno su pogrešne i ako bi oni nastavili u tom pravcu, napravit će ogromnu grešku. Dakle, neka to ne rade, kazao je u razgovoru za "Dnevni avaz" veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English.


Upitan o pregovorima o stavnoj reformi i crtanja mapa English je kazao


-Dakle, najpoželjnije bi se bilo fokusirati na funkcionalnost, a ne na geografiju. Želim biti vrlo jasan - SAD ne podržavaju daljnju podjelu BiH na etničkim principima i - točka!

Na novinarsku konstataciju da je podržao stavove predsjednika HDZBiH Dragana Čovića o teritorijalnom preustroju BiH veleposlanik SAD je pojasnio:


- Podržao sam i podržavam koncept razgovora među liderima koji su iznjedrili Prudski sporazum. Ne dajem ni svoju ni podršku SAD nikakvom dokumentu ili prijedlogu i žao mi je što je došlo do nesporazuma. SAD su, naravno, podržale amandman o Brčkom, koji je upućen u parlamentarnu proceduru, kazao je English.


20.2.2009.
Pincom.info