ponedjeljak, veljače 23, 2009

Glas Srpske: Vehabije se naoružavaju!


BANJA LUKA - Naoružavanje pripadnika vehabijskog pokreta i bošnjačkog stanovništva na prostoru Republike Srpske i Federacije BiH, kao i prikupljanje novca za njihovo djelovanje, ubrzano je u posljednje tri godine, tvrdi banjolučki «Glas Srpske», pozivajući se na vlastitu dokumentaciju.

Naime, prema dokumentaciji koja je u navodno posjedu tog lista, izvršeno je više primopredaja nekoliko stotina automatskih pušaka i pištolja, desetina kilograma eksploziva, tisuća komada streljiva, te novca.

Prema tim dokumentima, u naoružavanju vehabija sudjeluju i Sanad Hebib, rođak bivšeg pomoćnika ministra policije RBiH Avde Hebiba, te imam džemata Tevhid u Beču u Austriji Muhamed Porča, koji je neformalni vođa vehabijskog pokreta u BiH.

Spominje se i Ismet Dahić, ali nije poznato je li riječ o bivšem ministru policije Kantona Sarajevo ili se radi o drugoj osobi istog imena.

U dokumentu pod nazivom "Spisak prijama oružja", datiranom na 3. ožujka 2006. godine, Zenica, stoji da je Naser Abdurahman Al-Saed "za džemat Lišnja Salku Vukoviću predao 10 komada automatskog naoružanja, osam automatskih pušaka, dva kalašnjikova i 50 okvira s municijom". Lišnja je selo kod Prnjavora, navodi se da je dostava oružja za Lišnju "izvršena preko pogrebnog poduzeća Sveti Anto" iz Zenice.

- Senadu Džiniću predano je 17 automatskih pušaka i 51 okvir s municijom. Đevadu Haliliću predano je pet pištolja marke duga devetka i 100 komada metaka - navedeno je u dokumentu.

Dalje stoji da je za džemat Prnjavor Senadu Čajiću predano 15 automatskih pušaka i sanduk municije. Za selo Konjuhovce, piše, "dostavu je izvršio Muhamed Porča".

- Mehemedu Husoviću, Prnjavor, predano je 12 pištolja marke TT kalibra 7,62 mm, i 24 okvira sa municijom. Novac u iznosu od 50.000 KM uplaćen je na račun Mirsada Srebrenikovića u Zagreb - stoji u dokumentu koji je potpisao Al-Saed.

"Glas Srpske" tvrdi i da je u posjedu i računa koji je poduzeće "Sveti Anto" izdalo na ime Admir Hađiselimović za navodno kupljenu pogrebnu opremu i druge troškove.

U zapisniku o kupovini, koji je sačinio i potpisao Omer Kebić, navedeno je da je 23. ožujka 2006. godine izvršena kupovina 40 pištolja TT, 1.000 komada metaka kalibra 7,62 milimetra.

- Na Račun Reufa Bjelopoljca uplaćeno je 19.500 KM. Pištolji su predani Admiru Hađiselimoviću u kampu na Vjetrenicama. Ostatak novca je predan Halidu Mujezinoviću. Točno 6.000 KM - navedeno je u zapisniku.
Treći dokument je "zapis o izdavanju oružja", datiran na 17. lipanj 2007. godine u Zenici, koji je potpisao Asim Hamzić.

- U Zenici je 16. lipnja 2007. godine po naredbi gospodina Ćustovića izdano braći Hamzić iz Dervente sljedeće naoružanje. Asimu Hamziću 15 automatskih pušaka i 1.250 metaka kalibra 7,62 mm, dva pištolja marke duga devetka i 50 metaka. Ševki Hamziću sedam kilograma plastičnog eksploziva, šest pištolja kalibra 7,65 milimetara i 120 metaka - navedeno je u zapisniku.

Dodaje se da je trećem bratu Edinu Hamziću predano pet automatskih pušaka, 700 metaka kalibra 7,62 mm, snajper kalibra 7,9 mm s optikom i 50 metaka kalibra 7,9 mm.

U jednom dokumentu se navodi da je u Zenici 9. kolovoza 2007. godine Admir Hađiselimović u prisustvu Omera Kebića predao Sanadu Hebibu, rođaku Avde Hebiba, 45.000 eura "u kontekstu dogovora braće iz Sandžaka i Kosova za potrebe braće iz kampa Nanija".

Jedan od dokumenata je i zapisnik o primopredaji naoružanja i novca u Zavidovićima 9. siječnja 2007. godine između Ismeta Dahića i Reufa Tabakovića. Tabaković je preuzeo 117 automatskih pušaka, tri sanduka ručnih bombi M57, 50 pištolja TT 7,62 mm, 25 kilograma plastičnog eksploziva i novac u iznosu od 32.000 KM za kupovinu eksploziva marke "vitezit".

Muhamed Porča i njegov bliski prijatelj Zekerijah Mulamustafić takođe danima nisu odgovarali na telefonske pozive.

U zapisniku Islamskog vehabijskog centra Crkvice, datiranom na 22. kolovoz 2007. godine, Zenica, navedeno je da je tajnik IVC Haris Švraka "pomoć koja je upućena preko IKB banke u iznosu od 80.000 maraka za potrebe džemata Nemila uručio Idrizu Kokiću".

- Za potrebe braće u Bočinji 35.000, za izgradnju džamije u Doboju 10.000, za borca 7. muslimanske brigade Aliju Jusagića 5.000, za kupovinu oružja za braću na Kosovu 30.000. Novac za Kosovo preuzeli su Selim Neđipi i Abit Abazi, stoji u dokumentu.

U Uredu za odnose s medijima EUFOR-a nemaju podatke o ovome, piše list, jer su "ingerencije te vrste na domaćim obavještajnim i sigurnosnim službama".

Glasnogovorniku SIPA-e Željki Kujundžiji list je uputio pitanja u pisanoj formi, ali odgovori nikada nisu stigli.
Direktor Uprave policije MUP-a Federacije BiH Zlatko Miletić kaže da nema saznanja o ovom naoružavanju.

- Rezultati istrage o djelovanju vehabija i selefija još nisu za medije - kaže Miletić.

U uredu direktora policije RS također kažu da policija ne može govoriti o operativnim saznanjima, jer ta krivična djela još nisu procesuirana.

23.2.2009.
Pincom.info