ponedjeljak, veljače 16, 2009

"Ovakva kakva je, BiH je ponižavajuća za Hrvate"

Ponedjeljak, 16 Veljača 2009
ImageNe bi bilo ništa neobično da BiH bude savez država sastavljena od federalnih država, kako je predložio Milorad Dodik, premijer RS i lider SNSD, jer je takvih država puno u Evropi, ali se o tome treba postići dogovor trojice lidera, smatra Ivo Miro Jović, član Predsjedništva HDZ BiH.

"Sve će biti kako se dogovore predstavnici tri naroda u BiH, jer takva rješenja su pravedna, pravična i imaju svoju budućnost. Ne bi bilo ništa neobično da BiH bude savez, jer danas u Evropi imate zemalja gdje su ljudi jednonacionalni, pa čak nisu ni religijski i kulturološki podijeljeni", kazao je Jović i naveo primjere Holandije, Austrije, Švicarske, koja je konfederalna država sa 28 kantona i Njemačke, unutar koje postoje i slobodni gradovi kao što su Hamburg, Berlin i Bremen, te spojenih država kao što su Baden-Wurttemberg, a postoji i federalna unutrašnja država Bavarska.

On smatra da Dodikov prijedlog ne treba odbaciti bez promišljanja, analize i studioznog pristupa, već da taj prijedlog treba sagledati sa svih aspekata, a ne apriori ga odbaciti.

"HDZ kao vodeća stranka Hrvata predstavlja i želju svih Hrvata da od BiH napravimo zemlju gdje će i Hrvati biti jednakopravni sa druga dva naroda, bez obzira šta to značilo. Ovakva kakva je, BiH je ponižavajuća za Hrvate. Sva tri predstavnika u Mostar će doći sa listama želja, a da bi se to konkretizovalo moraju se sagledati sva tri prijedloga", kazao je Jović i dodao da će prijedlog HDZ u Mostaru biti, po vjerničkom geslu, ne čini drugome ono što ne želiš da drugi čine tebi.

Dodik je u subotu u Bijeljini rekao da je cilj SNSD, kao i cilj RS, Savez država BiH, sastavljen od federalnih država.

"To znači RS kao federalna država unutar BiH. Način na koji ćemo mi doći do toga je različit, ima više puteva, ali to će biti naš zahtjev i RS ima sve argumente da to traži", kazao je Dodik.

Podsjetivši na posljednjih nekoliko godina i tešku situaciju u kojoj je RS egzistirala, Dodik je rekao da je danas više nego jasno da više nije upitna RS, nego BiH.

"BiH pokazuje jasno da je teško održiva država i da sa njom kormilari međunarodna zajednica koja je i sama izgubila tu iluziju. Mi nismo avanturisti koji bi ovdje pravili bilo šta što bi tu BiH dovelo u novu fazu eskalacije sukoba, nasilja ili bilo čega drugog. Mi smo tu ona strana koja je jasna - RS je teritorijalno i politički nedjeljiva i to je uslov bilo kakvih razgovora", dodao je Dodik.

(fokus)