utorak, veljače 17, 2009

Kako je "isparilo" 7 milijardi doniranih BiH

SARAJEVO - Na danas održanoj drugoj sjednici Istražnog povjerenstva za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su usvojeni zaključci da se Izvještaj bivšeg parlamentarnog Istražnog povjerenstva dostavi SIPA-i i Tužilaštvu, uz zahtjev da ove institucije odgovore jesu li nešto uradile ili rade u vezi Izvješća prethodne komisije.


Podsjetimo, ranija parlamentarna istražna komisija, prije više od dvije godine završila je istragu i izvješće dostavila parlamentu. Utvrđeno je da je BiH donirano oko 11,8 milijardi maraka plus oko tri milijarde pomoći EU, koja nije evidentirana kao donacija.


Predsjedatelj bivšeg povjerenstva Tihomir Gligorić kazao je da se za oko 7 milijardi maraka uopće ne zna kako su utrošene. Zbog toga je Parlament BiH nedavno osnovao novo istražno povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi koliko je Bosna i Hercegovina dobila inozemnih donacija nakon rata i kako su ta sredstva utrošena.


Konstituirajuća sjednica novog povjerenstva održana je početkom veljače, a za njezinog predsjedatelja imenovan je Sefer Halilović, nekoć ratni zapovjednik Armije BiH, a sada parlamentarni zastupnik oporbenog BPS-a. Povjerenstvo je ovlašteno tražiti podatke od relevantnih institucija BiH, a one su obvezne dostaviti tražene podatke.


Nakon provedene parlamentarne istrage, povjerenstvo bi do 1. kolovoza ove godine trebalo podnijeti izvješće o trošenju donatorskih sredstava. Halilović je izjavio da očekuje kako će tijelo kojem je na čelu utvrditi gdje je nestalo između pet i 8,6 milijardi konvertibilnih maraka i istakao da će slučaj biti proslijeđen Tužiteljstvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu kada bude utvrđeno tko je odgovoran.
- Moramo znati koliko je BiH dobila za obnovu i rekonstrukciju i gdje je taj novac otišao, kazao je Halilović.


Povjerenstvo bi se, prema najnovijem prijedlogu, trebalo financirati na zanimljiv način. Naime, zaključeno je da se u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog da se plate zastupnika Parlamentarne skupštine BiH smanje za deset posto i da se na taj način osigura novac za rad Povjerenstva. Inače, bivše parlamentarno povjerenstvo navodno je ukinuto jer je nedostajalo oko 300.000 konvertibilnih maraka za njezin rad.


Podsjetimo i da je Gligorić preporučio novom povjerenstvu da odmah središnju bazu podataka, u koju će unijeti sve podatke dobivene od BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, kao i od općina, kantona, diplomatsko-konzularnih predstavništava i nevladinih organizacija. On je naveo da su svojedobno dobili službeni podatak od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da su evidentirali 11,8 milijardi KM donacija, ali bez tri milijarde KM Europske komisije. S dosta zakašnjenja Parlamentu BiH dostavljen je pregled, koji je sveden na 7,2 milijardi KM.


- Nestalo je više od sedam milijardi KM. Nadam se da će nova istražna komisija utvrditi gdje su te pare, rekao je Gligorić, koji se požalio kako je njegovo povjerenstvo u svom radu stalno nailazilo na prepreke, jer očigledno nikome nije bilo u interesu da se otkrije istina o utrošku donacija. Posredno, on je sugerirao da je taj novac pretočen u stvaranje "mladog bošnjačkog kapitala".


17.2.2009.
A.Z./Pincom.info