utorak, veljače 10, 2009

Milić: F BiH terorizira Hrvate

Razgovarao: B. Gagula

MOSTAR
- Hrvatski narod u BiH nema institucionalnu i političku slobodu, koja je definirana Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima. Ovo je u intervjuu za "Fokus" rekao, Petar Milić, predsjednik Hrvatskog zajedništva Herceg-Bosne i zastupnik Parlamenta F BiH, dodavši da Hrvati moraju imati svoju republiku u BiH, po uzoru na RS, jer samo na taj način bi se riješilo pitanje njihove nacionalne slobode. - Srbi su uspjeli izboriti slobodu u okviru RS, zbog čega su u BiH izloženi brojnim napadima. Od 98 zastupnika u federalnom parlamentu, samo je 16 hrvatskih - rekao je Milić .


-U F BiH se provodi institucionalni terorizam nad Hrvatima. Imate Vladu, gdje Hrvati nemaju nikakva prava. F BiH je bila definirana kao federacija Hrvata i Bošnjaka. Alija Izetbegović uz pomoć službene hrvatske politike, koristeći Ustavni sud kao ustavotvorca, uspio je progurati odluku o konstitutivnosti i promijenio Ustav. Za tu odluku glasala su tri strana suca i dva Bošnjaka, dok su po dva Srbina i Hrvata bili protiv. Izetbegović je ostvario unitarističku F BiH, kao entitet Bošnjaka koristeći nemoć HDZ-a koji se postavio tako da se hrvatski nacionalni interes smatrao opstrukcijom, kazao je Milić.


Kako se to odražava u svakodnevnom životu?


MILIĆ: U praktičnom smisli, sav novac ide u Sarajevo. U pitanju je porez, a od novca se živi. Ne možemo imati jezik, škole, privredu, jer sav novac ide u Sarajevo, a oni njim otplaćuju dugove privatnim bošnjačkim poduzećima. S hrvatskog dijela ide znatna količina novca, veća nego od Bošnjaka. U Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima stoji da svaki narod sam slobodno odlučuje o svome političkom položaju, privrednom, kulturnom i socijalnom razvoju. Hrvatski narod mora vladati svojim viškom vrijednosti i imati svoju republiku, gdje ćemo biti većinski narod.


Zamišljate li hrvatska republika unutar BiH po uzoru na Republiku Srpsku?


MILIĆ: U istoj poziciji mora biti i hrvatski i srpski narod i bošnjački narod. Rješenje unutrašnjeg uređenja BiH mora osigurati nacionalnu slobodu, a to ne mogu ekonomske regije ili segment prometa, to su druge stvari koje također imaju vrijednost, ali ne mogu se koristiti za gaženje nacionalne slobode. Jedino federalne jedinice, koje se zovu republike, imaju nacionalnu težinu i one u samom nazivu šalju poruku da se tu radi o političkom okviru.


Što očekujete od sastanka trojice lidera u Mostaru?


MILIĆ: U Mostaru bi trebala biti dogovorena načela, na osnovu kojih će se četiri teritorijalne jedinice definirati. Važno je da je dominantno nacionalno, vjersko i kulturno načelo, što će se vrlo teško postići, kao i ovlaštenja između teritorijalnih jedinica i državotvorne zajednice BiH. U završnoj fazi, biti će razgovori o teritoriji. Tihiću je nezgodno. Bošnjačko političko tijelo je unitaristički raspoloženo i ovladalo je cijelom F BiH, pa hoće i BiH. Dodik je dolaskom na vlast u RS obrnuo situaciju, jer je za vrijeme SDS - a Srpska razarala. Dodik je vrlo dobro prebacio lopticu na bošnjačku stranu.


Ukoliko bude osporavana hrvatska republika unutar BiH, postoji li alternativa za rješavanje hrvatskog pitanja?


MILIĆ: Ako Bošnjaci i Srbi ne pristanu na dogovor i rješenje hrvatskog nacionalnog pitanja, imamo pravo na samoopredjeljenje, znači na jednostrane poteze. Ne možemo beskonačno čekati, jer hrvatsko nacionalno tijelo jednostavno odlazi iz F BiH.

10.2.2009.
Pincom.info/ Fokus.ba